Ruislede: “Eigenlijk ben ik vijftig jaar te vroeg geboren”

Marleen Vancauwenberghe, rechts zittend op de jukebox, klinkt met haar vele supporters op de verkiezing tot Krak van Ruiselede. (Foto WV)
Redactie KW

“Ik ben echt verrast, zelfs wat overdonderd door dit resultaat, dat mijn stoutste verwachtingen overtreft. Mijn erkentelijkheid en mijn appreciatie zijn dan ook immens’, zegt deze minzame en goedlachse dame. Wat zij allemaal realiseerde is een magisch verhaal in etappes.

Van haar 17de tot 24ste was Marleen Vancauwenberghe zangeres bij het orkest Maggie en the Jivaro’s. Dat was begin de jaren ’70. Met tot drie optredens per week, trouwpartijen en heerlijke bals.

Vijf kleinkinderen

Sinds ruim een jaar is Marleen vrijwilligster bij Curando in Den Tap, tweewekelijks en op vrijdag als pannenkoeken opgediend worden. Dansen en zingen is haar levensmotto, van de wieg tot vandaag. Ruim vijf jaar gaat ze wekelijks dansen met een groepje van vijf Ruiseleedse vriendinnen, bij dansclub Time2dance van oprichtster Marjan Van de Weghe, die twee jaar geleden Krak van Ruiselede.

Haar vijf kleinkinderen zijn haar oogappels. Eén vaste dag in de week vangt ze hen met zorg en liefde op. Een oma uit de duizend!

Ze volgt kalligrafie bij Arlettes, brengt de kindjes naar de zwemlessen, het voetbal en de dansles. De 12-jarige Briek is lid van het jeugdteam van Time2dance.

Ook in het sociale leven is Marleen heel actief en kan ze zich creatief uitleven. Zo is ze lid van Femma, Tuinhier, de Gezinsbond en Vlas. Van 1985 tot 2000 organiseerde Marleen zelf aerobiclessen.

“Eigenlijk ben ik vijftig jaar te vroeg geboren. Op een hofstee, waar toen nog niet zoveel mogelijkheden bestonden voor wie gebeten werd door een microbe voor dans en muziek. Toen kon je nog geen muziek- of dansopleiding volgen of je artistieke aanleg uitleven tijdens cursussen.”

Dansen en zingen is haar levensmotto, van in de wieg tot op vandaag

“Als kind stond ik met de radio ‘vollen bak’ te dansen in de slaapkamer. Later, ik was toen 17 jaar, op een trouwfeest van familie met buren, vroeg men me daar opeens om met het orkest een liedje te zingen. Men had me al horen zingen in de koestal bij het melken. Ik trok dat podium op en zong Adios Adios van Corry en de Rekels. Ik kende heel wat Nederlandstalige nummers uit het hoofd, die had ik met een bandopnemer opgenomen en uit het hoofd geleerd.”

Muzikale loopbaan

“De reactie van de aanwezigen op dat trouwfeest was de trigger voor een muzikale loopbaan. In eerste instantie met weerstand van mijn ouders maar dat dat verbeterde langzamerhand. Zo was ik ruim zeven jaar de zangeres van die band.”

“In 1970 brachten we een single uit met Zo’n Mooie Tango op de A-kant. De keerzijde deed de luisteraar smelten: Wanneer komt mijn John?

“Volop nostalgie op de maandelijkse dansparty”

Haar voorlopig laatste project is de exponent van watMarleen immer heeft begeesterd: muziek, ritme, sfeervolle expressie en nostalgie naar de roemrijke muziekjaren 70-80. Sinds oktober organiseert ze in zaal Den Tap een heuse dansparty, iedere laatste zondagnamiddag van de maand. De commentaren zijn unaniem lovend en hartverwarmend.

“Dat idee koesterde ik al vele jaren. Ik zat tien jaar geleden op zekere dag ergens in Pittem op café met mijn broer. Daar heerste een vertederende ambiance tijdens een dansnamiddag. Daar werd de kiem gelegd voor dit initiatief. Maar hét struikelblok was een geschikte zaal vinden. Het moest gezellig, intiem en zielsverrijkend zijn. In een grote zaal als Thier Brau Hof. Onmogelijk en utopisch. De vurige plannen verdwenen in de koelkast.”

“Maar uitstel bleek toch geen afstel. De komst van Curando in Den Tap en mijn ervaring en vriendenkring daar als vrijwilliger openden potentieel. En zo ging de maandelijkse dansparty eind oktober van start. Met plaatjes en vooral heerlijke ritmes en dansnummers uit the good old days. Volop nostalgie en meteen ook een verwoede poging om radicaal de vereenzaming tegen te gaan. Weg verzuring, welkom aan het warme sociaal contact. In opperbeste amicale en harmonieuze sfeer.”

“Minpuntje is momenteel nog dat velen deze dansnamiddag ten onrechte associëren met senioren, deels door het dagverblijfcentrum voor senioren op de eerste verdieping tijdens weekdagen. Deze maandelijkse dansnamiddag moet een ontmoetingsmoment zijn voor mensen van elke leeftijd. Ook en vooral de 40- tot 45-jarigen. Nog tot de laatste zondag van april, telkens vanaf 14 uur is iedereen welkom in Den Tap.”

“Eind deze maand komt een dansgroep uit Aalter-Bellem demonstraties geven overlinedance. Zelfs hij of zij die niet begenadigd is met elastieken benen kan genieten van de warme sfeer, de vrolijke prikkels, de warme woorden en schouderklopjes.”

Bio Marleen Vancauwenberghe

Privé

Marleen is getrouwd met Hubert Hoste een woont in de Oude Tieltstraat. Het stel heeft twee kinderen, Charlotte en Griet en vijf kleinkinderen: Briek, Cas, tweeling Jana en Andréas en benjamin Bo, die vijf jaar is.

Loopbaan

Marleen werkte tien jaar bij Huis Maria, waar ze naar eigen zeggen ook ‘de stiel leerde’. Daarna baatte ze tot in 2011 haar eigen zaak, ‘t Vismijntje, uit.

Vrije tijd

Marleen houdt van muziek en dans. Ze heeft een aanstekelijk organisatietalent en een uitgebreid sociaal engagement. Ze ‘zit op Facebook’ en bottelt ook haar eigen porto.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak