Ruime belangstelling voor Anzac Day

© ZB
Redactie KW

Onder ruime belangstelling werd donderdagmorgen in Zonnebeke Anzac Day herdacht.

Het was vandaag (donderdag red.) precies 104 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon voor het ‘Australian and New Zealand Army Corps’ met de landing op het Turkse schiereiland Gallippoli. Later leverden die troepen ook een felle strijd in de Westhoek.

De herdenking in Zonnebeke begon met de ‘dawn service’ om 6 uur op het Buttes New British Cemetry in het Polygonebos waar vele Australiërs en Nieuw-Zeelanders hun laatste rustplaats kregen. Niettegenstaande het vroege uur waren honderden mensen aanwezig. Veel mensen uit Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook veel Zonnebekenaren en mensen uit de regio. Ook heel wat prominenten woonden de plechtigheid bij, waaronder de voorzitter van de Australische Senaat en de Nieuw-Zeelandse ambassadeur. Er werden vredesboodschappen uitgesproken door burgemeester Sioen, Schepen Sabine Vanderhaeghen en vertegenwoordigers van de Australische en Nieuw-Zeelandse regering.

De Last post klonk van op de heuvel in de vroege morgen en een indrukwekkende bloemenhulde maakten een einde aan de plechtigheid. Daarna liepen beide zalen van OC Het Zonnerad overvol voor het ontbijt. Na het ontbijt werd de Pou Maumahare, een Nieuw-Zeelands monument geschonken aan Zonnebeke, plechtig ingehuldigd in het kasteeldomein. Het symboliseert oorlog en vrede en de verbondenheid tussen beide landen. De herdenking werd afgesloten met een Belgisch-Australische plechtigheid op Tyne Cote Cemetery

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier