Ruï Boon (13) uit Zedelgem staat altijd in doel met zijn helm

Ruï Boon draagt altijd zijn speciale keepershelm. © Foto HV
Redactie KW

Geen enkele voetballer wil kermend van de pijn op de grasmat liggen maar niemand is vrij van risico, ook de doelman niet. Dat ondervond Ruï Boon (13) toen hij tijdens een uitwedstrijd de knie van een oprukkende tegenspeler in het gelaat kreeg. Een litteken heeft hij er wel aan overgehouden maar schrik om te keepen niet. Zijn helm helpt een handje.

Ruï staat onder de lat bij Excelsior Zedelgem. In een wedstrijd tegen Koekelare drie jaar geleden kwam hij onzacht in contact met een aanstormende spits van de tegenpartij. Zijn vader Gunther zag het duel en hoorde het geschreeuw van zijn zoon: “Toen Ruï bleef liggen, sprong ik instinctief over de omheining en zag dat zijn gezicht onder het bloed zat. Ik heb hem meteen zelf naar de spoedafdeling van het ziekenhuis in Torhout gevoerd, waar ze zijn lip hechtten. Ondanks de blessure vroeg hij diezelfde avond wanneer hij opnieuw tussen de palen kon staan. Maar als hij liever niet meer in doel wilde staan, was dat voor mij ook goed geweest.”

Bij Gunther bleef vooral de angst voor een blijvend letsel: “Als de trap wat hoger op zijn hoofd was geweest, had hij er misschien hersenschade aan overgehouden. Wat me op het idee bracht om op zoek te gaan naar een keepershelm zoals ook Petr Cech er eentje draagt sinds hij in een match van zijn toenmalige club Chelsea een schedelbasisfractuur opliep.” In de lokale sportwinkels vond hij er geen, enkel via een website in Nederland, waar dergelijke helmen al meer ingeburgerd zijn dan bij ons. Het bedrijf Full90 Europe verkoopt er specifiek ontworpen keepers- en voetbalhelmen.

Hersenstichting

Bij fietsers is de valhelm al algemeen aanvaard, bij voetballers veel minder. De schokabsorberende helmen beschermen keepers nochtans uitstekend tegen hoofdletsels. De Hersenstichting Nederland roept de Nederlandse voetbalbond zelfs op om een helm verplicht te maken voor jeugdkeepers. “Omdat de hersenen in de groei zijn, zijn deze extra kwetsbaar voor klappen op het hoofd. Bovendien is de ontwikkeling van de nekspieren tot ongeveer zestien jaar nog niet voltooid”, stelt de vereniging. Het pleidooi komt er na een tragisch voorval waarbij een 13-jarige keeper bewusteloos raakte na een botsing met een tegenstander en overleed.

Samen met zijn bril draagt Ruï in elk geval zelfverzekerd en overtuigd zijn helm: “Het onopvallende litteken dat ik aan mijn blessure overhoud, vind ik ook niet erg. Het hoort nu net als mijn elegante helm bij mij en vertelt wie ik ben.”

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier