Rudy Saelens uit Koekelare: “Heel Europa doorkruist, met uitzondering van twee landen”

Rudy Saelens organiseerde jarenlang autocarreizen. Terwijl hij weg was met een bus vol toeristen, runde zijn vrouw Kristien het reisbureau. Vanaf nu zullen ze samen het gezicht zijn van het reisbureau. © foto BC

Rudy Saelens (66) heeft zijn laatste autocarreis georganiseerd en gereden. Vorige week trok hij nog voor een driedaagse naar Normandië en dinsdag legde hij de sleutels van zijn bus definitief aan de kant. “Ik ben op pensioenleeftijd, het is welletjes geweest”, aldus Rudy, die wel nog een handje toesteekt bij zijn vrouw Kristien in het reisbureau. “Want het reisbureau blijft voor alle duidelijkheid wel bestaan.”

Rudy Saelens (66) en zijn vrouw Kristien Calus (60) baten het reisbureau Car-Lines Selectair uit op het Concertplein in Koekelare. “Mijn vader was vroeger melkboer in Koekelare en bouwde in de jaren 60 zijn camionette uit naar een busje om bouwvakkers uit Koekelare naar hun werk in Zelzate te voeren. Zo is het busvervoer er geleidelijk aan bij gekomen en mijn vader combineerde die twee jobs. Later is dat ook geëvolueerd naar schoolvervoer”, begint Rudy die eigenlijk architect-assistent is van opleiding en dat beroep ook enkele jaren uitoefende.

“Ik hielp vaak tijdens de weekends en zo ben ik er uiteindelijk ook ingerold. Maar schoolvervoer was niet echt mijn ding, dus heb ik mij toegespitst op het toerisme. In 1982 kreeg ik mijn vergunning en kort daarna zijn we gestart met ons reisbureau in de Oostmeetstraat. In 1988 zijn we verhuisd naar onze huidige locatie op het Concertplein. We zijn hier dus al 30 jaar actief en wonen ook boven het reisbureau.”

Reizen op maat

Het reisbureau blijft voor alle duidelijkheid wel bestaan en blijft Car-Lines Selectair noemen, maar de autocarreizen zijn een afgesloten hoofdstuk. “Dinsdag was de laatste rit en vorige week ben ik nog voor een driedaagse naar Normandië geweest. Maar ik ben nu 66 jaar, op pensioenleeftijd dus. Het was welletjes geweest. Of toch om het wat kalmer aan te doen, want ik blijf Kristien wel helpen in het reisbureau.”

Rudy zal zijn ervaring gebruiken om reisprogramma’s in elkaar te steken op maat van de klant. “Mensen die bijvoorbeeld het vliegtuig naar Kroatië of Corsica willen nemen om daar op eigen houtje met de auto het (ei)land te verkennen, zal ik adviseren over welke plekken de moeite zijn om te bezoeken en welke niet. Wij kunnen de hele reis uitstippelen van vertrek tot aankomst. Het is zoals de klant het zelf wil.”

Rudy heeft heel wat reiservaring opgedaan de voorbije 36 jaar, hij reed tot in Sint-Petersburg in Rusland met zijn autocar. “Ik stippelde elk jaar nieuwe reizen uit. Met uitzondering van afgelopen winter was ik al die jaren in de winter druk bezig met nieuwe reizen in elkaar te steken.”

Albanië en Bulgarije

“In Europa ben ik maar in twee landen niet geweest en dat is in Albanië en in Bulgarije. Ik heb dus een stukje van de wereld gezien, maar vraag mij niet om mijn favoriete land. Elk land heeft zijn troeven”, besluit Rudy Saelens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier