RSL Young Stars draaien voor het eerst tijdens ‘t Vat in Roeselare

The Young Stars zijn er klaar voor: dj's TDB en Audiophonic dragen hun MC Double U nu al op handen. (Foto SB) © (Foto SB)
Philippe Verhaest

Klaar voor vrijdagavond? Het jaarlijkse Vat van Rodenbach belooft vuurwerk! Niet enkel aan de tapkranen zal veel te beleven vallen, want achter de draaitafels staat een pak Roeselaars talent. Tim De Bree, Steven Callens en Warren Houthaeve – beter bekend als DJ TDB, Audiophonic en MC Double U – vormen voor de gelegenheid The Young Stars. “Al onze ouders komen kijken!”

Tot vorig jaar was het Vat van Rodenbach nog een speelplein voor The Roeselare All Stars: dj’s Tim Vandenberghe, Mathieu Pacqueu en Nadiem Shah. Editie 2018 krijgt een fikse verjongingskuur en lanceert The Young Stars, bestaande uit Tim De Bree (29, DJ TDB), Steven Callens (29, Audiophonic) en Warren Houthaeve (26, MC Double U).

“Zó jong zijn we niet meer”, glimlachen de drie. Met respectievelijk 10, 14 en 8 jaar ervaring hebben TDB, Audophonic en MC Double U hun strepen in het nachtleven al meer dan verdiend, maar toch wordt het Vat van Rodenbach een uniek moment in hun carrière, zeggen ze.

Welk gevoel roepen de Batjes bij jullie op?

TDB: “Een weekend waarbij de hele stad leeft. En ‘t Vat van Rodenbach heeft iets magisch. Dat wil ik echt niet missen.”

Audiophonic: “Ik was de voorbije jaren altijd als DJ aan het werk op festivals in binnen- en buitenland, maar nu kijk ik enorm uit naar de Batjes. Alsof ik mijn verloren tijd moet inhalen.” (lacht)

MC Double U: “Voor mij zijn de Batjes de officiële start van de zomer. En daar moet je bij zijn.”

TDB: “Ik herinner me nog dat ik als kind met mijn ouders mee moest gaan winkelen. Ik vond het veel te druk in de centrumstraten. (grijnst)

MC Double U: “Die massa mensen vond ik als klein ventje altijd erg overweldigend. Vooral de beelden van een menigte aan het station blijven me bij.”

Audiophonic: “Bij mij zijn de Batjes pas beginnen leven toen ik zestien jaar was. Vanaf die leeftijd kan je al eens naar het Vat van Rodenbach, hé. Het einde van de examens vieren met een bierkruik in de handen, dat is op die leeftijd het summum.”

Wat maakt de Batjes zo speciaal?

TDB: “Dat hele weekend is de nationale feestdag van Roeselare. Je kijkt er een jaar lang naar uit.”

Audiophonic: “De Batjes zijn fel geëvolueerd, maar de Roeselaarse inborst is gebleven. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan het feit dat ze drie Roeselarenaars kiezen om ‘t Vat te entertainen.” (knipoogt)

MC Double U: “Op zo’n dagen zijn we extra preus dat we van Roeselare zijn. Dit is óns moment. Wat Waregem Koerse voor de Waregemnaren is, zijn de Batjes voor de Roeselarenaren.”

En straks mogen jullie hét evenement van de Batjes opleuken.

Audiophonic: “Een hele eer.”

TDB: “Er zullen een pak vrienden op de Grote Markt staan en die willen we uiteraard niet teleurstellen.”

MC Double U: “Zelfs onze ouders komen kijken! Ik zal vrijdag net iets nerveuzer dan normaal zijn, al ben ik als MC wel al een en ander gewoon. Tijdens The Gathering van Tomorrowland in 2017 mocht ik voor 40.000 man mijn ding doen. Maar toch wordt ‘t Vat iets speciaal.”

Hoe bereiden jullie zich voor?

TDB: “Niet echt, eigenlijk. Audiophonic en ik hebben de decks al eerder gedeeld en we voelen elkaar perfect aan.”

“Het Vat van Rodenbach is net één groot trouwfeest”

Audiophonic: “We hebben er ongelooflijk veel zin in. De kunst is om alle leeftijden te plezieren. Ons publiek zal variëren van 16 tot pakweg 60 jaar. En na afloop moeten die allemaal content zijn, hé.”

TDB: “Eigenlijk is ‘t Vat een groot trouwfeest. Zowel de nonkel als het jonge neefje moeten zich kunnen uitleven op de dansvloer.”

En weet MC Double U al wat hij de menigte zal toeroepen?

MC Double U:(lacht) “Ik bereid me nooit voor. Als MC ben je op je best als je alles op je laat afkomen. Ik zie wel wat er in me opkomt. normaal rap ik altijd in het Engels, maar hier in Roeselare zal er wel een woordje West-Vlaams de revue passeren. En dan reken ik op mijn twee copains om de juiste nummers naar boven te halen.”

Welke beats zullen jullie zéker over de Grote Markt laten schallen?

TDB: “We hebben niet zoiets als ‘nummers die er altijd moeten bij zijn’. We weten wél al wat we niet zullen spelen: Vlaamse schlagers en zaken als de Macarena. Die komen er bij ons niet in.”

“We houden er van om eigen versies te maken van bestaande nummers”

Audiophonic: “We houden er ook van om eigen versies te maken van bestaande nummers. En als het volk dan reageert op die mashups, is dat elke keer opnieuw genieten.”

Pikken jullie – naast ‘t Vat – nog andere zaken van de Batjes mee?

Audiophonic: “Plein Publique wil ik niet missen. En op zondag gaan we chillen. Wat door de straten wandelen, oude bekenden tegen het lijf lopen, gezellig iets drinken.”

Wanneer zijn jullie Batjes een succes?

TDB: “Als we na onze dj-set horen dat iedereen zich geamuseerd heeft. Dan gaan ook wij tevreden naar huis.”

Audophonic: “Hopelijk kunnen we een drietal jaar als The Young Stars het Vat van Rodenbach opfleuren. En daarna is het weer tijd aan een nieuwe generatie dj- en MC-talent.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier