Ronkende motoren op zondagochtend

(Foto WME)
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Niets zaliger dan op zondagochtend wakker worden zonder wekker. Wanneer wind en regen tegen de ramen roffelen, krul ik mezelf graag wat dieper in mijn nestje om nog wat te soezen. De rest van de ochtend strekt zich als een zacht deken voor zich uit: lekker lang ontbijten en kranten lezen zonder chronometer.

Het moet dan ook hels zijn als je op zondagochtend bruusk uit je bed wordt gelicht. Piepende banden, knallende uitlaten, ronkende motoren… de rally die door het landschap scheurt. Dat het maar één keer per jaar is, klinkt verzachtend. Het zal maar net die ochtend zijn dat je weken slaap wilt inhalen of dat je huilbaby eindelijk doorslaapt.

Recent mocht ik zelf in een rallywagen stappen op het circuit van Francorchamps. Netjes naast een échte rallypiloot. De snelheid gaf een kick. Toch kan ik me voorstellen dat rondjes draaien op altijd hetzelfde parcours op den duur gaat vervelen. Zulke vrije vogels schatten al graag eens risico’s in en drijven hun wagen tot het uiterste op een andere weg.

“Ik heb een zwak voor mensen met een passie”

Dat ze de grenzen van hun wagen opzoeken, bleek ook zaterdagavond op het Schouwburgplein. Talloze mecaniciens sleutelden aan hun wagens voor een geïnteresseerd publiek. Wind, regen, duister… ze bleven noest voortwerken. Ik zag geen natuurterroristen die per se iedereen uit hun slaap willen houden, maar mensen die gepassioneerd zijn door hun hobby. En laat ik nu een zwak hebben voor mensen met een passie. Bovendien toonden die rallypiloten en hun supporters hun warme hart door geld in te zamelen voor een vereniging voor mensen met jongdementie.

(Foto WME)
(Foto WME)

Die rallypiloten zijn dus geen onmensen, maar mannen en vrouwen die een plekje zoeken voor hun passie. Daar ligt misschien nog een opdracht voor Kortrijk Spreekt. Zorg ervoor dat mensen ook met elkaar spreken in plaats van enkel te luisteren naar klachten en complimentjes. Bij een warme kop koffie en een gezamenlijk ontbijt op zondagochtend wordt verdraagzaamheid geboren. Of ben ik nu te veel aan het dromen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier