Rondrit in legerjeeps tijdens herdenkingsweekend WO I en II in Marke

We zien van het bestuur van WAR v.l.n.r. voorzitter Tom Levecque, Regina Vanovertveldt, Ruddy Verschoore en Eric Blomme. Jan Desmet, Lucien Levecque, Geert Liephout, Tilo Martens, Claude Nuyttens, Gaby Pattyn en Carlina Vanmarcke ontbreken op de foto. (Foto EDB)
Redactie KW

War Association to Remember, kortweg WAR, organiseert van 1 tot en met 3 juni een grootschalig herdenkingsweekend. Alle gesneuvelden uit zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog worden in Marke voor de zestiende keer herdacht. Naast de verschillende plechtige momenten kan je ook meerijden in legervoertuigen, langs oorlogsmonumenten.

Op vrijdag 1 juni wordt een kamp opgebouwd rond het oc in Marke. Op die manier wordt de sfeer van WO I en II meteen in de deelgemeente gebracht. “Op zaterdag pakken we dan uit met een rondrit in legervoertuigen. De tocht leidt je langs verschillende stops waar slachtoffers van beide oorlogen worden herdacht”, vertelt voorzitter Tom Levecque. “Iedereen mag mee, je betaalt 15 euro voor een hele dag, inclusief middageten.” De rondrit stopt in Wevelgem bij een kapel gelinkt aan The Royal Air Force, daarna gaat het richting Sint-Eloois-Winkel waar een Canadees herdacht wordt aan een monumentje te lande. “Aan het vliegveld in Moorslede wordt een aperostop gehouden. Uiteindelijk rijden we naar Zandvoorde voor het middagmaal en een bezoek aan een Duitse commandobunker.”

Na een dag in de auto worden ‘s avonds de hersenen gepijnigd met quiz in het oc. “Tachtig procent van de vragen behandelen toch de oorlogen”, glimlacht Tom. Deelnemen aan deze individuele quiz is gratis.

Op zondag 3 maart is het dan tijd voor de officiële aangelegenheden: om 10 uur begint een herdenking aan de obelisk. “Daar zullen zowel Poolse, Canadese als Britse officieren aanwezig zijn. Onder meer James Howard Birthwell van het Lancaster Fusiliers Regiment wordt herdacht. Er komen daarvoor speciaal mensen van dat regiment naar Marke afgezakt.”

De koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit Rollegem, paarden van Ruitersclub Saeftinge Marke, de brandweer van Marke, re-enactors, een vaandeldrager en pipers zullen tijdens de optocht naar het monument op Markeplaats bovendien niet ontbreken. Er wordt ook halt gehouden aan woonzorgcentrum De Ruyschaert. “Daarna trekken we naar de begraafplaats in Marke voor de onthulling van de door WAR vernieuwde kruisjes voor de oudstrijders en oorlogsslachtoffers”, aldus Tom. “Met alle prominenten worden we zondagnamiddag tenslotte ontvangen op het kasteel de Bethune.”

WAR organiseert tentoonstellingen en rondritten met militaire voertuigen, organiseert herdenkingen, herstelt graven van gesneuvelden en organiseert dag- en meerdaagse reizen. “Zo doen we een driedaagse bivak op de Kemmelberg, trekken we naar de Vogezen met als thema ’14-’18 en plannen we voor volgend jaar een reis van 12 dagen naar het Russische front in Stalingrad.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier