Roger Terwe (80) uit Middelkerke is al 35 jaar de rechterhand van Sinterklaas

Roger treedt nog altijd aan in hetzelfde prachtige kostuum. © Luc
Redactie KW

In mei werd hij 80 jaar, maar dat belet Roger Terwe niet om al 35 jaar als rechterhand van Sinterklaas de taken te vervullen op de momenten dat zijn baas het niet kan. Een hulpsinterklaas, zeg maar.

“Het fungeren als hulpsinterklaas is een deel van mijn leven geworden en eerlijk gezegd kijk ik er ieder jaar naar uit. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ik het nog vele jaren kan doen als mijn gezondheid het toelaat”, zegt Roger. Hij treedt nog altijd aan in hetzelfde prachtige kostuum dat hij jaren geleden aanschafte om zijn rol te kunnen vervullen.

Zijn eerste stappen als Sinterklaas zette Roger in Slijpe. “In de school was er een sinterklaasfeestje en Sinterklaas bleek een probleem te hebben om er aanwezig te zijn. Ze hebben mij toen gevraagd om hem te vervangen en uiteraard heb ik toen onmiddellijk ja gezegd. Het beviel me, maar geen haar op mijn hoofd dat er toen aan dacht dat dit voor de rest van mijn leven een constante zou worden”, vertelt Roger.

Mooi kostuum

“Ik werkte in die tijd in de Innovation in Oostende en op het werk vertelde ik mijn wedervaren als Sinterklaas. Als we een hulpsinterklaas in huis hebben, dan moeten we niemand anders meer vragen, zeiden ze me en ik werd gevraagd om in de sinterklaasperiode de taak op me te nemen in de winkel. Ik heb tien jaar lang Sinterklaas vervangen in de Innovation in Oostende.”

Je moet goed kunnen omgaan met kinderen en van nieuw speelgoed op de hoogte zijn

Zijn kostuum betekent heel veel voor hem want het was de moeder van een vriend die het maakte voor hem. “Zo’n kostuums maken ze niet meer de dag van vandaag, ik zorg er dan ook heel goed voor”, zegt Roger. Volgens Roger kan niet iedereen fungeren als hulpsinterklaas. “Er komt heel wat bij kijken, je mag geen rolletje spelen als je dat doet, je moet je echt inleven in die persoon en een andere grote en misschien wel de belangrijkste vereiste is dat je goed moet kunnen omgaan met kinderen.”

“Je moet wenende kindjes kunnen troosten en ook zelf op de hoogte zijn van de nieuwigheden wat speelgoed betreft. Het is ook altijd oppassen wat je zegt, want kinderen blijven kinderen. Dat was vroeger zo en dat is nog altijd zo”, verklapt Roger.

Anekdotes zijn er genoeg die hij kan ophalen. “Tijdens mijn Innovationperiode was er een kindje dat mij zag buiten komen in gewone kledij uit de winkel. Het kind kwam naar me toe en zei dat ik me verkleed had in Sinterklaas”, klinkt het.

“Ik vroeg waarom hij dat zei en prompt antwoordde de pagadder dat ik dezelfde schoenen nog aan had van in de namiddag. Zo zie je maar dat je op details moet letten, zulke dingen kom je na 35 jaar niet meer tegen.”

Geen zwijgende Sint

“Ik heb enorm veel mooie herinneringen aan mijn hulpsinterklaas zijn. Ik werd ooit van Diksmuide naar Middelkerke gevlogen met de helikopter, zalig was dat en om dan vanuit de lucht te zien hoe hunkerend de kindjes uitkeken naar mijn komst.”

“Als er nog één raad is die ik zou willen meegeven aan de mensen die fungeren of willen fungeren als hulpsinterklaas dan is het dat ze moeten praten met de kinderen en geen zwijgende Sint zijn. Ook dat is niet aan iedereen gegeven en toch is het een van de belangrijkste zaken voor een hulpsinterklaas”, besluit Roger Terwe.

(PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier