Roeselare wil volledig klimaatneutraal zijn tegen 2050

Klimaatschepen Michèle Hostekint op het dak van RSL op Post. "2.500 vierkante meter die we straks tot groendak willen omtoveren." (foto SB) © (foto SB)
Philippe Verhaest

Zes jaar geleden stelde Roeselare als een van de eerste Vlaamse steden een schepen van Klimaat aan en ook nu vormt de materie weer een van de hoekstenen van het bestuursakkoord. Schepen Michèle Hostekint (SP.A) barst van ambitie. “Onze beloofde 100.000 bomen zullen er komen, we maken werk maken van een dakenplan én het warmtenet moet verder uitbreiden”, stelt ze.

Toen Michèle Hostekint zes jaar geleden van start ging als klimaatschepen, betrad ze onontgonnen terrein. “Ik was toen inderdaad zo goed als een unicum”, zegt ze. “Maar we voelden toen al aan dat we het thema niet zomaar naast ons konden neerleggen. Dat heeft ons een grote voorsprong bezorgd.”

De voorbije jaren werd vooral werk gemaakt van de zogenaamde Klimaatswitch. “We wilden de Roeselarenaar meenemen in ons verhaal en dat is gelukt. Iedereen is er zich van bewust dat we actie moeten ondernemen en dat zullen we de komende jaren nóg meer doen. Onze stad heeft het burgemeestersconvenant ondertekend, wat inhoudt dat we tegen 2030 veertig procent minder CO2 moeten uitstoten. Tegen 2050 moet dat tachtig procent minder zijn, maar Roeselare wil nog een stapje verder gaan : in 2050 moet Roeselare volledig klimaatneutraal zijn. Een stevige ambitie die we niet met het stadsbestuur alleen kunnen realiseren. We rekenen daarvoor ook op de burger en daarom gaan we voor een mix tussen kleinere en grotere ingrepen. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen.” Roeselare lanceerde, naast een uitgewerkt klimaatplan, al initiatieven als de Restorestjes (waarbij je in een speciale box de overschotjes van een gerecht mee naar huis kan nemen, red.) en het sluiten van de winkeldeuren om minder energie te verbruiken.

Nog te veel platte daken worden niet benut. We kunnen daarop aan stadslandbouw doen, of zelfs zelfs parkjes of speeltuinen aanleggen

“Allemaal zaken waarmee we de mensen willen sensibiliseren. Maar nu schakelen we nog een versnelling hoger.”

De stad wil in eerste instantie de burger ertoe aanzetten om bewuster met energie om te gaan. “De mensen stimuleren om bij renovatie- of bouwprojecten energiezuinige middelen te gebruiken. Ook groepsaankopen passen in dit verhaal en hoeven zich heus niet tot gas of elektriciteit te beperken. Straten of wijken kunnen de handen in elkaar slaan en samen energiebesparende maatregelen invoeren. De Blekerijstraat, die we in 2017 als de Straat van Morgen hebben bestempeld, is daar een perfect voorbeeld van. Op basis van die resultaten is nu de Vlaamse Woningpas ontwikkeld.”

Dakenplan

Ook hernieuwbare energie staat hoog op de agenda. “We willen een energiecoöperatie opstarten en de daken van de gebouwen van de stad gebruiken om onder meer zonnepanelen te installeren. Via de coöperatie kan elke inwoner daar dan participeren en genieten van zonne-energie, en maken we hernieuwbare energie bereikbaar voor elke Roeselarenaar. We denken ook nog verder en willen een dakenplan ontwikkelen. Nog al te veel vierkante meter aan platte daken liggen er op vandaag compleet onbenut bij. Terwijl die voor zoveel zaken gebruikt kunnen worden. Zonnepanelen zijn opnieuw een optie, maar waarom niet omturnen tot een groendak of er zelfs aan stadslandbouw doen? In Rotterdam doen ze daar al schitterende dingen mee en worden er zelfs kleine openbare parken en speeltuintjes op daken geïnstalleerd. Deze studie moet duidelijk maken wat in Roeselare mogelijk kan zijn.” Ook de zogenaamde ‘zachte stad’ wil Michèle Hostekint ook verder uitrollen. “Speelplaatsen moeten we ontharden en vergroenen en ook voortuintjes kunnen op een andere manier ingericht worden.”

Meer luchtmeetpunten

Dat de luchtkwaliteit in Roeselare niet bij de beste van het land hoort, beseft de klimaatschepen ook. “Maar daar willen we verandering in brengen. Via AiRSL plaatsen we meetpunten bij burgers en kunnen we de luchtkwaliteit zelfs in realtime monitoren. Momenteel beschikken we over 36 meetpunten, maar elk jaar willen we er honderd extra voorzien. Op basis van die gegevens kunnen dan gericht ingrijpen. Ook onze plannen om 100.000 nieuwe bomen in Roeselare aan te planten, willen we nakomen.”

“We willen ook een bomenfonds in het leven roepen waaruit we kunnen putten om deze ambitie waar te maken.”Naast een bomenfonds denkt de schepen ook aan een tuinfonds. “Mensen die interesse hebben in een geveltuin, tegeltuin, volkstuin of gedeelde tuin, zullen hiervan gebruik kunnen maken. En braakliggende terreinen zullen niet belast worden als de eigenaar die groener en publiek toegankelijk maakt.”

Het uiteindelijke doel is om van Roeselare een van de meest klimaatvriendelijke steden van het land te maken. “Dat is uiteraard een werk van lange adem, maar alles staat in stelling om deze ambitie ook waar te maken.”

“Nu vrijdag stap ik niet mee in een klimaatmars, maar zit in aan tafel bij het begrotingsconclaaf van de stad Roeselare. Daar zal ik strijden voor de klimaatzaak en met de nodige fondsen kunnen we dan aan de slag.”

Warmtenet haalt 12.500 ton CO2 per jaar uit de lucht

Het warmtenet moet de komende jaren en decennia dé energieader van Roeselare worden. “Hiermee hebben we onze totale CO2-uitstoot al met vier tot vijf procent doen dalen”, stelt schepen Michèle Hostekint.

Het warmtenet is al sinds 1986 een begrip in Roeselare. Het opzet is even eenvoudig als ingenieus. Bij Mirom wordt het niet-recycleerbaar restafval verbrand, maar in plaats van die warmte de lucht in te stuwen, wordt die via een buizenstelsel naar organisaties en woningen in en rond het centrum van de stad gestuurd.

Op vandaag zijn een twintigtal instellingen en 170 woningen op het warmtenet aangesloten en dat aantal moet verder de hoogte in, zegt Michèle Hostekint.

“Na de uitbreiding van 2017-2018 is het warmtenet nu ongeveer 19 kilometer lang en zijn ook onder andere het hele Schierveldecomplex, het nieuwe zwembad en AZ Delta in het centrum van Roeselare aangesloten.”

“Bij alle openbare werken die we uitvoeren, stellen we ons de vraag of we het warmtenet daar niet kunnen in betrekken.” (foto SB)© STEFAAN BEEL

“De wijk in aanbouw Roobaertpark die in totaal duizend woningen zal tellen zal ook gebruik maken van het warmtenet, net als het serrecomplex tegenover de REO Veiling en het toekomstige Agrotopiagebouw van REO Veiling zelf. Bij alle openbare werken die we vanaf nu uitvoeren, stellen we ons altijd de vraag of we het warmtenet daarbij kunnen implementeren. Straks zal ook het nieuwe gebouwencomplex van AZ Delta in Rumbeke erop worden aangesloten.”

In deze bestuursperiode wordt ook een proefproject gelanceerd om al bestaande woningen op het warmtenet aan te sluiten. “Op voorwaarde natuurlijk dat die zich al langs het huidige traject bevinden”, verduidelijkt de schepen. “En in onze stedenbouwkundige voorschriften staat nu al dat nog te bouwen appartementsgebouwen een collectieve stookplaats moeten hebben. Zo is de aansluiting een fluitje van een cent.” “Nu heeft ons warmtenet er al voor gezorgd dat onze CO2-uitstoot met vier tot vijf procent gedaald is. Jaarlijks komt dat neer op een besparing van 12.500 ton CO2 per jaar, of het equivalent van 46 keer het Sterrebos.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier