Roeselare tijdens WO I in stripformaat gebundeld

Voor Jimmy (links) en Rino is het de tweede strip die ze uitbrengen over Roeselare tijdens de Groote Oorlog. (Foto WD) © (Foto WD)
Redactie KW

Vanaf vandaag ligt het tweede deel van ‘Altijd ergens oorlog’ in de boekhandel. Een aangrijpende beeldroman van de Roeselaarse tekenaar Jimmy Hostens (48) en scenarist Rino Feys (51), die op een treffende manier de oorlogsgruwel in onze stad tot leven doet komen.

Het door pers en publiek fel gesmaakte eerste deel, waarin de originele dagboeken van de toen 14-jarige Jules Dujardin een waardevolle bron van inspiratie waren, heeft na twee jaar een meer dan geslaagd vervolg gekregen. “Omdat de personages en verhaallijnen al vastlagen, verliep het schrijven en tekenen van deze sequel voor ons iets vlotter”, aldus Rino, die als vroegere uitbater van het Walhalla een bekend figuur is en tegenwoordig in de Meulebeekse Kringloopwinkel zijn ding doet. Het is trouwens ook in dat gezellig eetcafé dat de twee elkaar zo’n 15 jaar geleden ontdekt hebben. “Als Jimmy met zijn vrouw kwam eten, spaarde ik de papieren onderleggers omdat die vaak vol stonden met grappige tekeningen en karikaturen.” Daarnaast hebben ze ook een gemeenschappelijke passie voor metal en ruigere muziek. Met Striptic heeft Jimmy, die beroepshalve als grafisch vormgever zijn brood verdient, al aardig laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Inspiratiebron

“De grote lijnen van dit beeldverhaal spookten al een tijdje door mijn hoofd”, vertelt Jimmy. “We doorploegden samen het oorlogsarchief en deden ideeën op in Flanders Fields. Vooral die meeslepende dagboeken waren de grootste inspiratiebron.” Rino schreef het scenario en Jimmy stemde daar dan zijn tekenstijl op af. “Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en handelt over de op komst zijnde oorlog en gruwel tijdens die verschrikkelijke periode. Het hoofdpersonage, Marie (12) woont met haar familie in de Diksmuidsesteenweg. Haar vader is seizoensarbeider in Frankrijk en via haar dagboek laat ze hem weten wat er allemaal aan de hand is in zijn thuisstad. Het eerste deel eindigt met een brief van haar vader. Dat is ook het vertrekpunt van dit vervolg.” Veel lezers voelden zich in 2016 gecharmeerd omdat de scenes zich in Roeselare afspeelden”, weet Jimmy.

“Uiteindelijk was het voor ons allebei de eerste keer dat we ons aan zoiets waagden. Vooral voor het tweede deel hebben we ons nog eens helemaal gesmeten”, grinnikt Rino, die onlangs met ‘Kruimels’ zijn literaire debuut maakte. “Dit deel is volgens ons nog beter. ‘Elke pagina swingt’, was een opmerking van mensen die het al hebben gelezen.” Elke tekening is een kunstwerk op zich waar je kunt naar blijven kijken. Deel twee is volgens Jimmy ook in een andere stijl getekend.

Jonge lezers

“De afbeeldingen zijn groter waardoor je het gevoel hebt dat je naar een film kijkt. Kinderen zien het vaak niet zitten om aan dikke oorlogsboeken te beginnen. Deze beeldroman laat hen in 105 bladzijden een tipje van de oorlogsgruwel beleven en dat maakt het voor jongere lezers pas echt interessant. ‘Altijd ergens oorlog’, die de steun van Stad Roeselare kreeg, is uitgegeven door Bibliodroom, kost 19,95 euro en vind je in elke stripspeciaalzaak of boekhandel. Wie een gesigneerd exemplaar wil, vindt Jimmy en Rino op 6, 7, 13 en 14 oktober in de Oude Tramstatie en op vrijdag 12 oktober signeren ze in boekhandel De Zondvloed.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier