Roeselare is straks ruim zeshonderd bomen rijker

Guido Schaubroeck Lieve Van Robaeys bij de bedreigde bomen aan de ACV-site. (Foto JCR)
Philippe Verhaest

De Facebookgroep Meer Bomen in Roeselare deelt op zaterdag 23 februari gratis liefdesbomen uit, maar mag nu al het bordje ‘uitverkocht’ aan het initiatief hangen. “Een onverhoopt resultaat”, zegt bezieler David Demets.

Toen David Demets in maart 2018 de Facebookgroep Meer Bomen in Roeselare in het leven riep, had hij nooit gedacht dat er een jaar later honderden bomen gratis aan de inwoners van de Rodenbachstad uitgedeeld zouden worden. “Klopt”, glimlacht de project manager bij het Light Body Institute die in bijberoep ook meditatielessen organiseert in Trax.

“Ik ben destijds met de groep gestart om gelijkgestemde zielen te vinden”, verduidelijkt hij. “Ik kwam op het idee na een oproep van de Klimaatswitch in Roeselare om ideeën te lanceren die ons toelaten om klimaatneutraal te leven. Ik zocht het niet ver: bomen zorgen immers op een natuurlijke wijze voor CO-vermindering.”

De Facebookgroep lokte al snel heel wat sympathisanten. “Bij de start vlogen de ideeën er in het rond, maar ik dacht dat het verhaal na enkele weken een eerder stille dood zou sterven. Niets was minder waar: het gedachtegoed bleef leven en nu een klein jaar na de start tellen we al ruim duizend leven. En die blijven actief. Dagelijks treden ze in interactie met elkaar.”

Fijn stof

Ondertussen is Meer Bomen in Roeselare geen passant meer, maar trekt het ook de aandacht van de lokale politici. “Het zou leuk zijn als onze Roeselaarse mandatarissen getriggerd raken door wat we vertellen en willen samenwerken met onze leden. We gaan in elk geval de goeie kant op. Maandelijks komen we met een kerngroep in ARhus samen om tijdens onze Bomenclub ook offline te discussiëren over hoe we Roeselare ook effectief groener kunnen maken. Daar komen telkens een vijftiental mensen op af en recent kregen we ook schepen Michèle Hostekint en burgemeester Kris Declercq over de vloer. Bemoedigend.”

David Demets is de bezieler van Meer Bomen in Roeselare. (Foto SB)
David Demets is de bezieler van Meer Bomen in Roeselare. (Foto SB)© STEFAAN BEEL

Een van de vaste aanwezigen bij de Bomenclub is architect Guido Schaubroeck. “Iemand met een erg waardevolle visie. Hij kijkt verder dan de realiteit en maakt er een erezaak van om bouwplannen anders in te vullen. In negentig procent van de gevallen komt hij op de proppen met een alternatief dat beter is voor het project zelf en ook de gemeenschap kan dienen. Door de voorziene groene ruimtes anders in te delen en openbaar te maken, bijvoorbeeld.”

Daar ligt ook het uiteindelijke doel van Meer Bomen in Roeselare: van de stad een groene en bomenrijke oase maken. “We moeten echt nadenken over hoe een bouwproject ons milieu kan beïnvloeden. Het zou fantastisch zijn mocht Roeselare letterlijk vol bomen staan. Dit is een erg dynamische en bruisende stad, maar in het centrum is er gewoon te veel beton. Meer bomen biedt enkel voordelen. Het zorgt voor een fraaiere omgeving, in de zomermaanden koelt de stad zo iets meer af en het zuivert ook onze lucht. Allesbehalve onbelangrijk, want de concentratie aan fijn stof in Roeselare is hoog. Uiteindelijk zorgen meer bomen ervoor dat onze levenskwaliteit er op vooruit gaat.”

Klein bos in stelling

Het voorbije jaar wist Meer Bomen in Roeselare toch al enkele keren het verschil te maken. “Een eerste, voorzichtige, oproep om de Roeselarenaar bomen te laten aanplanten, zorgde voor een twintigtal foto’s op onze Facebookgroep. Het deed ons naar meer verlangen en daarom hebben we nu, in samenwerking met de stad, de liefdesbomenactie in het leven geroepen. Iedereen die dat wilde, kon tot en met Valentijnsdag gratis een boom een beuk, linde, zomereik, els… bestellen en op zaterdag 23 februari in onze chalet d’amour op De Munt komen afhalen. Alleen is de actie zo’n groot succes dat we nu al volledig uitverkocht zijn. Straks delen we liefst meer dan zeshonderd bomen uit. Een klein bos. En dat is een onverhoopt resultaat. Dit zal écht een effect hebben.”

Elke week komen we met een kerngroep samen in onze Bomenclub om onze ideeën ook offline te bespreken

Dit voorjaar wil David Demets met enkele andere leden ook een fietstocht doorheen Roeselare uitstippelen en onderweg de meest grijze plekken van de stad in beeld brengen. “Die lijst zullen we dan later aan de stad overhandigen, met de vraag om daar een groene invulling te voorzien. Iedereen heeft de mond vol over het klimaat, wij willen ook effectief een verschil betekenen.”

Dat deed Meer Bomen in Roeselare al in het dossier rond de geplande nieuwbouw op de ACV-site. “Daar staan enkele meer dan honderd jaar oude bomen die gerooid zouden worden. Wij hebben die zaak onder de aandacht gebracht en nu zijn er al meer dan zestig bezwaren ingediend, verneem ik. Mooi, want dit bewijst dat nog een pak mensen onze bezorgdheden delen. Zomaar bomen rooien kan niet langer.”

Zelf heeft David al het goeie voorbeeld gegeven. “Dit jaar heb ik in mijn eigen tuin al zes bomen geplant. Uiteraard kan niet elke Roeselarenaar dit, maar als iedereen volgens zijn of haar eigen kunnen een inspanning levert, komen we een heel eind.”

De Bomenclub komt één zondag per maand samen in ARhus. De data worden op de Facebookpagina geplaatst. Iedereen is welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier