Roeselaarse dinsdagmarkt is de meest hygiënische van Vlaanderen

Plaatsmeester Bart Vanoverschelde op de dinsdagmarkt: "Vrijwel elke dinsdag is het hier koppen lopen." (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid voert jaarlijks een pak controles uit bij marktkramers en uit de meest recente cijfers blijkt dat de Roeselaarse dinsdagmarkt zich de meest hygiënische van het land mag noemen. Meer nog: de marktkramer kunnen een perfect rapport voorschotelen. “Als stad zijn we daar uiteraard trots op”, zegt plaatsmeester Bart Vanoverschelde.

De Roeselaarse dinsdagmarkt is al decennia lang tot ver buiten de grenzen van de Rodenbachstad een begrip. Volgens de stedelijke archiefdienst wordt de wekelijkse marktdag al sinds 957 georganiseerd, een traditie van liefst 1.061 jaar. “En als het van ons af hangt, mag de dinsdagmarkt nog minstens even lang plaatsvinden”, glimlacht Bart Vanoverschelde (52). Hij bekommert zich als plaatsmeester al 16 jaar over de marktdag en is daarnaast al 26 jaar begaan met de Roeselaarse kermis. “Uiteraard zijn we trots op het feit dat we de meest hygiënische marktdag van Vlaanderen organiseren”, klinkt het. “Maar tegelijk hebben we daar als stad maar weinig verdienste aan. Deze erkenning gaat integraal naar onze marktkramers. Zij haalden samen deze titel binnen. Het is immers de taak van de marktkramer in kwestie om ervoor te zorgen dat alle regels nageleefd worden. Maar we zijn vanzelfsprekend tevreden dat we als stad enkel kwalitatieve marktkramers over de vloer krijgen.”

Evenwicht behouden

Zelf kan en mag de stad geen hygiënische controles uitvoeren. “Wij kunnen enkel checken of de kramers in orde zijn met hun leurkaart, of alle vergunning kloppen… De inspecties inzake voedselveiligheid en -kwaliteit gebeurden door het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid.”

Maar dat neemt niet weg dat Bart en de stad geen oog hebben voor kwaliteit. “Wie niet aan onze normen voldoet, kan gewoon niet rekenen op een standplaats. Of ze vallen erg snel door de mand.”

Wekelijks strijken er ongeveer 125 vaste marktkramers neer in Roeselare. “Die worden aangevuld met tien tot twaalf extra verkopers. Dat gaat meestal over demonstratiestanden, juwelen of kleding. Over het aanbod op onze dinsdagmark waken we nauwgezet, maar we hebben een historisch evenwicht in onze stad. Al van oudsher huisvest de Grote Markt alles wat met kleding en accessoires te maken heeft en het Polenplein is dé stek voor voeding. De Botermarkt combineert dan weer het beste van die twee werelden.”

“Elke dinsdag bouwen we in recordtempo een winkelcentrum in open lucht op”

“Wanneer er een plek vrij komt, zorgen we ervoor dat dit evenwicht niet wordt verstoord. Een marktkramer die bijvoorbeeld handtassen verkoopt, zullen we niet vervangen door een kippenkraam. En meestal komt er maar een plek vrij wanneer een marktkramer met pensioen gaat.”

Dat bewijst meteen ook het hondstrouwe publiek van de Roeselaarse dinsdagmarkt. “We huisvesten nog altijd een van de betere marktdagen van West-Vlaanderen”, zegt Bart niet zonder trots. “Een verklaring is moeilijk te geven, maar Roeselare en omstreken houdt nu eenmaal vast aan dinsdag als marktdag. Dat is een niet uit te wissen traditie.”

Zo goed als elke dinsdagochtend is het dan ook koppen lopen in het centrum. “We trekken voornamelijk een iets rijper publiek aan, maar voor 8 uur en tegen de middag zien we ook veel jongere mensen op de markt. Het is en blijft een gegeven dat generatieoverschrijdend werkt. De schoolvakanties leveren traditioneel de drukste dagen op en dan genieten veel grootouders met de kleinkinderen aan de hand van de dinsdagmarkt. Enkel bij erg slecht weer – zoals bij de recente hevige sneeuwval – is het hier wat minder druk.”

Elke week uitdagingen

Voor Bart zelf blijft elke dinsdag een spannend moment. “Zoiets werk je niet op routine af. Ik ben telkens om 6 uur ‘s ochtends op post om het plaatsen van alle kramen in goeie banen te leiden en onvoorziene omstandigheden op te lossen. Een auto die nog moet verplaatst worden, of zoals deze week: de afbraak van de ijspiste die aan de gang is. Elke week opnieuw sta ik voor een pak uitdagingen, maar dat maakt de job net zo leuk. En hoewel er een pak bureauwerk bij komt kijken, sta je met je beide voeten tussen de marktkramers. Elke week bouwen we hier in recordtempo een winkelcentrum in open lucht op en breken we dat in recordtempo ook weer af. Telkens weer een echte krachttoer waar we terecht trots op mogen zijn.”

“Stad luistert naar ons”

Pascal Janssens uit Oostende zakt met zijn gelijknamige vishandel al ruim 40 jaar af naar Roeselare. “Wij werken vijf markten per week af, maar in Roeselare vind je écht een goed publiek. Hier is het altijd gezellig druk en de mensen weten kwaliteit te waarderen. Bovendien luistert de stad ook naar ons, marktkramers. Er is een marktraad die enkele keren per jaar bijeenkomt en daarop kunnen we onze wensen en noden kenbaar maken. De huidige burgemeester had als schepen zelfs de wekelijkse markt nog als bevoegdheid. Dat bewijst dat de stad haar wekelijkse marktdag koestert.”

Dat Roeselare als beste uit de bus komt op vlak van hygiëne, is volgens Pascal geen verrassing. “Dat dragen we allemaal hoog in het vaandel. Alle marktkramers die op de Roeselaarse dinsdagmarkt met voedingswaren werken, maken van hygiëne een prioriteit. FAVV controleert ons gemiddeld drie keer per jaar en dat juich ik zeker toe. Zo blijft iedereen scherp en dat komt zowel de marktkramer als de klant ten goede.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier