Rodenbachwijk in Ingelmunster heeft bezwaar tegen nieuw RUP

(foto vadu)
Redactie KW

150 inwoners van de Rodenbachwijk dienen bezwaar in tegen het ontwerp van het nieuw gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Ringlaan-Bruggestraat. Dat moet het mogelijk maken achter de wijk een nieuwe autoluwe woonzone te creëren. Daarbij zou de gemeentelijke groenzone verdwijnen en wordt de nu doodlopende Robert Bultynckstraat een ontsluitingsweg voor de nieuwe woonzone.

Het nieuwe RUP bepaalt de toekomstige bouw- en ontwikkelingsmogelijkheden voor de zone tussen de Ringlaan en Bruggestraat. Het gebied wordt herverdeeld in nieuwe zones. De grootste zone wordt stedelijk woongebied in het hart van het gebied, aansluitend op de bestaande residentiële woonwijk. Volgens het plan kunnen er naar de Ringlaan toe minstens 65 procent eengezinswoningen komen op kavels van ongeveer 200 m² groot, waarbij er dertig woningen per hectare toegelaten zijn. Ook appartemensblokken met maximaal drie bouwlagen plus een dak zijn mogelijk, waarbij er 30 woningen per hectare toegelaten zijn. Het RUP voorziet ook de aanleg van minimum 6.000 m² groen en de ontsluiting moet gebeuren langs de Bruggestraat en de Robert Bultynckstraat. “Toen we hier kwamen wonen was er een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) dat een ontsluiting van de nieuwe woon- en ambachtelijke zones enkel via de Bruggestraat toeliet”, vertellen Christophe Lammertin en Danny Cnudde, die samen met ongeveer 150 buurtbewoners bezwaar indienen tegen het RUP.

Meer verkeer

“In de loop der jaren volgden er verschillende mobiliteitswijzigingen, waardoor er extra verkeer in de wijk kwam. We willen voorkomen dat er opnieuw meer wagens de Rodenbachwijk via de Robert Bultynckstraat kunnen inrijden. Op de wijk wonen er ook kinderen die te voet of met de fiets naar school gaan. Ook voor hen zal het plots minder veilig zijn. Bovendien is de Meulebekestraat nu al verzadigd. Op de spitsuren is het nu al aanschuiven om de wijk te verlaten of binnen te rijden. Daarom vragen we dat het verkeer enkel via de Bruggestraat die nieuwe woonzone kan betreden.”

Ook het verdwijnen van een groenzone achter de huisnummers 32 tot en met 38 in de Robert Bultynckstraat ligt de inwoners dwars. “Deze groenzone was een goede zaak”, zeggen de buurtbewoners. “Door het toelaten op de wijk van verkeer dat van wasserij Rapid Supply kwam, was buiten spelen voor kinderen in de wijk heel onveilig geworden. Nochtans wonen hier veel jonge gezinnen. Bij de aanleg van die groenzone twintig jaar geleden kwam er een mooi alternatief. Toen werd ook een speelpleintje beloofd. Twee jaar geleden werden er dan toch twee voetbaldoelen en een zitbank geplaatst. Door het voorgestelde RUP zal dit stukje groen met recreatieve functie plaats maken voor woningen. Ook al komt er wat verderop meer groen bij, voor ons is dit niet hetzelfde. Dit voelt aan alsof wij groen moeten afgeven om de woonkwaliteit in de nieuwe wijk te bevorderen en die bij ons te laten dalen. Waarom de groenzone niet tussen beide wijken laten liggen?”

Compromis vinden

Burgemeester Kurt Windels zegt dat er zeker mogelijkheid is tot overleg. “Als bestuur mogen we niet vooruitlopen op het oordeel van de Gecoro, maar ik kan wel ons partijstandpunt meegeven: als alle partijen elkaar in het midden vinden zullen we tot een mooi compromis kunnen komen. De redenering om het gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk via de Bruggestraat te sturen en de zwakke weggebruikers via de Meulebekestraat te sturen is misschien een optie. Wat betreft de groenzone moet een herverdeling zeker mogelijk zijn. Het is goed dat buren zich laten horen als ze iets willen aankaarten. Daar dient een infovergadering ook voor. We hebben de voorbije legislatuur veel RUPs opgemaakt en we zijn telkens voor een zachte landing gegaan, dus nu zal dat ongetwijfeld ook lukken.”

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier