Rode Kruis haalt meer dan 750 bloeddonaties dit jaar in Wielsbeke

Geert Pauwels werd in de bloemetjes gezet door de Wielsbeekse Rode Kruis-afdeling. © NVR
Redactie KW

De plaatselijke Rode Kruis-afdeling haalde in 2018 764 bloeddonaties op. Vorig jaar waren dat er nog 812, maar het Rode Kruis is tevreden. “We hebben nu al drie jaar meer dan 750 bloedgiften. Dat niveau zullen we proberen aan te houden”, zegt voorzitter Frédéric Depypere.

Het Rode Kruis van Wielsbeke is heel tevreden over de voorbije succesvolle jaren. De gemeente haalt dan ook een percentage dat hoger is dan het Vlaams gemiddelde.

“We hebben onze trouwe groep donoren die blijft naar onze donatiemomenten komen. Maar elk jaar verliezen we ook vijftig donoren door verschillende factoren zoals leeftijd, ziekte of permanente weigering door de dokters. Daarom moeten we elk jaar weer vijftig nieuwe mensen motiveren om te komen.”

Ontmoetingsplaats

“Dit jaar haalden we dat aantal nieuwe donoren vlot. Er is geen andere manier om bloed aan te maken, dus ik vind dat we trots mogen zijn op wat de inwoners van onze gemeente doen”, legt Frédéric uit.

De plaatselijke afdeling stelt de donors centraal tijdens de bloedgiften.

“We proberen ze voor, tijdens en na de bloedgift te verwennen. Ook de infrastructuur is dik in orde. OC Leieland, OC Den Aert en OC Hernieuwenburg zijn geschikte locaties. Achteraf zien we dat de mensen blijven om nog wat te keuvelen met een drankje. Het is ook een beetje een ontmoetingsplaats”, weet de voorzitter.

Mensen helpen

Op 13 november vond de laatste bloedgift van het jaar plaats. Daar beloonde het Rode Kruis de 750ste bloedgever van het jaar. Die eer viel te beurt aan Geert Pauwels (58) uit Ooigem. Hij gaf acht jaar geleden voor het eerst bloed.

“Nadat we onze bakkerij lieten overnemen, ging ik voor het eerst mee met mijn vrouw. Ik vind een bloedgift een goede zaak omdat je er mensen mee kan helpen. Ik doe dit omdat ik weet dat er een gemis is aan bloed. Ik ben niet van plan hier al mee te stoppen”, geeft hij aan.

Soms is het even wachten voor je aan de beurt bent, maar dat laat Geert niet aan zijn hart komen. “Dat wil zeggen dat de Wielsbekenaren goede bloedgevers zijn. Het is super dat de plaatselijke afdeling deze momenten organiseert. Het kan maar zo gemakkelijk zijn dat we dicht bij huis kunnen gaan. Ik wil ook een pluim steken op de hoed van de vrijwilligers van het Rode Kruis. Je moet het maar doen”, besluit Geert. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier