Rode kledingcontainers blijven in Rumbeke, mede dankzij Chris Vansteenkiste

Chris Vansteenkiste uit Rumbeke is een van de vrijwilligers achter Wereld Missiehulp. (Foto Stefaan Beel) © (Foto Stefaan Beel)
Redactie KW

Chris Vansteenkiste uit Rumbeke is een de vrijwilligers die elke week de acht containers van Wereld Missiehulp gaat leegmaken en sorteren. Ei zo na kwam vorig jaar in Roeselare bijna een eind aan het verhaal van de bekende rode kledingcontainers.

U hebt ze wellicht al zien staan en misschien zelfs al gebruikt: de rode kledingcontainers aan de campussen van AZ Delta in de Meensesteenweg en de Brugsesteenweg, aan de Godelievekerk, aan de kerken van Beitem en de Zilverberg, het Sint-Idesbaldusinstituut op de Zilten, de lagere school De Ark in Oekene en bij particulier Chris Vansteenkiste in de Koestraat (wijk Caïphas). “Dat zijn er in totaal acht op het Roeselaarse grondgebied”, begint Chris het mooie verhaal van de kledinginzameling voor de vzw Wereld Missie Hulp die zijn hoofdzetel in Boechout heeft.

Spekpater

De wortels van Wereld Missie Hulp, een niet gesubsidieerde – volledig onafhankelijke – christelijke ngo, gaat terug tot 1947 toen de Norbertijn Werenfried Van Straaten, beter bekend als de spekpater, op verzoek van de kerk geld begon in te zamelen onder de vlag van Oostpriesterhulp. In 1949 werd voor het eerst ook kleding ingezameld.

“Sinds 1986 wordt de kledinginzameling voortgezet onder een nieuwe organisatie die de naam van Wereld Missie Hulp, afgekort WMH, kreeg”, vertelt Chris enthousiast.

Had de werking voordien een voornamelijk missionaire focus, dan is die sinds de oprichting van WMH verbreed naar het lenigen van noden in de brede zin van het woord.

Mirom

Tot halfweg vorig jaar stonden er twaalf rode WMH-containers in Roeselare. Voor Rumbeke was dat op het terrein tussen Den Hazelt en de polyvalente zaal van Ocar. “In die periode kregen we van ‘t stad de dwingende melding dat onze containers op die openbare plaatsen moesten verdwijnen”, vertelt Chris Vansteenkiste met een zekere verslagenheid.

Mirom, de afvalstoffenmaatschappij van Roeselare en omgeving, zou immers ook textielcontainers plaatsen om de inhoud ervan door te verkopen aan een gespecialiseerd bedrijf in textielrecyclage. Ook de stad pikte daar een graantje van mee, want Mirom moet een aantal euro per maand en per geplaatste container aan de stadskas betalen.

“Deze plotse wending was voor ons een verrassing van formaat”, blikt Chris op die periode terug. “We hebben evenwel onze rug gerecht en zijn op zoek gegaan naar privégrond, waar we onze rode WMH-containers konden installeren. Gelukkig laat de stad oogluikend toe dat een aantal ervan geplaatst zijn aan kerken en ziekenhuizen.”

Hoofdcontainer

“Elke dinsdagvoormiddag zijn we met vier vrijwilligers druk in de weer om de acht containers met mijn eigen camionette, beletterd met ‘Wereld Missiehulp’, leeg te maken”, gaat Chris verder. “Ik ben bijzonder dankbaar dat Jacques Dejaeghere, André Bert en Jean Vervaecke me daarbij wekelijks helpen. De opgehaalde zakken met kleding en schoenen worden overgeladen in de grote container die op mijn privédomein staat. Gemiddeld om de drie à vier weken komt de nationale organisatie, na een telefoontje van mij, de hoofdcontainer ophalen en laten ze een lege achter.”

“Op die manier zamelen we elke maand circa 3,5 ton in”, gaat Chris verder.

“Op zoek naar privégrond waar we de WMH-containers konden installeren”

Bij Wereld Missie Hulp in Boechout wordt alles gestockeerd, gesorteerd en nadien over de hele wereld getransporteerd. De kledij wordt deels ingezet voor humanitaire projecten en deels verkocht om met de opbrengst ervan allerhande projecten, zoals het bouwen van scholen, weeshuizen, waterputten, enzovoort financieel mogelijk te maken.

Groot netwerk

“Wereld Missiehulp beschikt over een groot netwerk in Vlaanderen en Brussel om tweedehandskledij, nog draagbare schoenen, dekens en linnen te verdelen”, vertelt Chris honderduit.

“Eénmaal per jaar worden alle inzamelaars in Boechout uitgenodigd voor een dankontmoeting, waar we geïnformeerd worden over werking en toekomstige projecten. Deze jaarlijkse bijeenkomst geeft een ongelofelijke dynamiek om er opnieuw tegenaan te gaan ten bate van onze minder bedeelde medemensen. Kiezen voor een container van WMH is kiezen voor een duidelijk maatschappelijk engagement”, besluit Chris met een boodschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier