Rita Noppe uit Ingelmunster zit al aan 125 bloedgiften

Rita Noppe wordt gehuldigd voor 125 bloedgiften. In de voorbije jaren ontving ze al diverse diploma's. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op vrijdagavond 2 maart wordt Rita Noppe door het Rode Kruis, afdeling Ingelmunster, in ‘t JOC voor 125 bloedgiften in de bloemetjes gezet. Als haar gezondheid het toelaat, wil Rita bloed blijven geven tot haar 70ste levensjaar.

De 67-jarige Rita Noppe woont in de Nijverheidsstraat 67, dicht bij het kanaal Roeselare-Ooigem. Ze is de weduwe van Germain Nolf, die in augustus 2003 overleed. Rita werkte elf jaar in een schoenenbedrijf in Izegem en daarna ruim tien jaar in het textielbedrijf Lano in Harelbeke.

Daarna stopte ze met de fabrieksarbeid en zorgde ze nog intenser voor het huishouden. Op 3 september 1977 ging ze voor de allereerste keer naar de bloedinzameling in ‘t Arsenaal. “Er werkte iemand bij mij in het schoenenbedrijf die bloed ging geven. Ik besloot om mee te gaan en bleef gaan, alhoewel er in die beginjaren niet om de drie maanden een bloedinzameling was. Mijn tweede bloedafname was op 9 februari 1980 of een kleine 2,5 jaar na mijn eerste bloedafname.”

“Het was nog de tijd van de eigen kaartjes die je moest bijhouden en die ik nu nog altijd in mijn bezit heb, zodat ik de data uit het verleden niet ben vergeten”, lacht Rita.

Verhuizing

Rita bleef naar de plaatselijke bloedafnames gaan. “Slechts één keer mocht ik geen bloed geven. Ik had te weinig ijzer en kreeg dus verbod om bloed af te staan. Ik herinner mij nog dat ik toen heel boos was”, bekent Rita zachtjes, die in de voorbije jaren ook regelmatig een evolutie meemaakte. “Ik herinner mij nog dat we de inschrijvingsformulieren over onze gezondheidstoestand mochten meenemen naar huis en thuis invullen. Ik nam wel eens vier briefjes mee, zodat ik die dan op het gepaste moment kon invullen.”

“Later was dat niet meer mogelijk en moest die inschrijving ter plaatse gebeuren. En nu wordt er al veel jaren met de computer gewerkt. We moeten enkel nog iets invullen en onze handtekening plaatsen. Ik maakte de verhuizing mee van ‘t Arsenaal naar de school, de sporthal en ook naar ‘t JOC. Ondanks mijn 67 jaar ga ik nog naar de bloedinzamelingen, maar niet meer vier keer per jaar. Ik ga nog één of twee keer, afhankelijk wanneer het past en of ik op dat moment toevallig geen medicijnen moet nemen. Ik ga altijd vroeg, wanneer het Rode Kruis dus nog maar pas start met de afnames. Vroeger moest je als bloedgever op 65-jarige leeftijd stoppen. Nu mag je bloed geven tot je 70 bent. Ik ben van plan van te blijven gaan, zolang mijn gezondheid het toelaat.”

Bloedgroep O negatief

Rita heeft de bloedgroep O negatief. “Ik mag aan iedereen bloed geven, maar niet iedereen mag aan mij bloed geven”, vertelt ze verder. “Van mijn bloedgroep is er ook vaak een bloedtekort, zodat het belangrijk is dat ik blijf bloed geven. Ik motiveer ook vooral jonge mensen uit mijn familie- en kennissenkring om bloed te geven. Ze zeggen: we gaan zeker een keer gaan, maar het komt er dikwijls niet van”, glimlacht Rita, die op vrijdagavond 2 maart in ‘t JOC in de spotlights wordt geplaatst voor 125 bloedgiften. Thierry Lafauw en Greta D’Hondt worden gehuldigd voor 100 bloedgiften. Er worden ook nog andere verdienstelijke mensen in de kijker geplaatst. “Natuurlijk zal ik erbij zijn. Ik probeerde in ‘t verleden ook altijd aanwezig te zijn op de feestjes. Vroeger was er een officiële ontvangst, daarna volgde een etentje in zaal Middenstandhuis. De partner moest betalen, de bloedgever mocht gratis tafelen. Helaas verminderde het aantal aanwezigen, zodat het plaatselijk Rode Kruis zocht naar een andere formule. De huidige huldiging met een drankje, hapje en een broodje vind ik heel goed. Er komt ook meer volk op af”, besluit Rita die al haar ontvangen diploma’s van de bloedgiften nog in haar bezit heeft.

Op vrijdagavond 2 maart komt er nog één erkenning bij voor maar liefst 125 bloedgiften. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier