Rik speelt met Wolfman Jack tijdens de opening van de Batjes in Roeselare

Rik Vannevel speelt tegenwoordig bij Wolfman Jack. (Foto SB) © (Foto SB)
Peter Soete

Rik Vannevel (64) was van kindsaf bezeten door muziek. Op vijftienjarige leeftijd zat hij achter de drums van de legendarische Roeselaarse groep The Raves. Maar tussen zijn 22ste en 59ste levensjaar heeft Rik geen drumstick meer opgeraapt. Tot enkele jaren geleden.

“Als kleine jongen luisterde ik al naar de orkesten die speelden in het Oud Stadhuis in Rumbeke, de feestzaal van mijn ouders”, vertelt Rik Vannevel. “Ik speelde zelfs de drumpartij mee met vorken op tafel (lacht). Op een bepaald ogenblik had een lid van een orkest dit gezien en die vertelde mij dat ik best wel talent had en zo begon ik te drummen. En dat lag me inderdaad.”

“Toen ik 15 was, drumde ik bij The Raves, de Roeselaarse muziekgroep die toch relatief bekend was in de brede regio. Ik heb dat drie jaar gedaan en ben er dan mee gestopt. Toen ik 18 was, trok ik naar Antwerpen en speelde mijn leven zich daar af. Ik maakte deel uit van verschillende lokale groepen waaronder Paul’s Collection. Die mannen speelden ook het zomerseizoen in Blankenberge.”

“Toen ik 22 was, zijn mijn echtgenote en ik gestart met de groothandel in fonoplaten Eureka en ik ben van de ene dag op de andere gestopt met drummen. Toen ik 25 was, opende ik mijn eerste muziekwinkel Billboard en dat groeide uit tot zes winkels.”

Meer dan 30 jaar pauze

“Ik heb tussen mijn 22 en mijn 59 geen drumsticks meer vastgenomen, kun je dat geloven ? De Billboardwinkels zijn ondertussen dicht en de laatste in Roeselare werd enkele jaren geleden overgelaten aan ‘Popcorn Mario’.”

“Op een bepaald ogenblik moest het dak van mijn huis hersteld worden en ik belde een dakwerker uit Meulebeke. Hij zag mijn drumtoestellen staan op zolder, wij begonnen te praten en bleek dat wij nog samen opgetreden hadden. Een half jaar later kreeg ik opeens een telefoontje van die man met de vraag of ik niet kon invallen op het bal van de burgemeester.”

“Als kleine jongen luisterde ik al naar de orkesten in het Oud Stadhuis”

“Hun drummer was onverwacht gehospitaliseerd en ze zaten in de problemen. Ik ging akkoord en het voelde zo goed aan dat ik me opnieuw ‘gesmeten’ heb in de muziekwereld.”

“Ik heb mijn professionele leven beetje voor beetje afgebouwd en heb nu weer meer tijd voor mijn muziek. Ik ben nu de drummer van Wolfman Jack, van Blender, van Blues Legacy, van Marino Noppe and friends en van de Amerikaanse performer Myke Rock die in België is blijven hangen na een tournee.”

The Raves en Frisbee

“Wolfman Jack bestaat uit muzikanten van The Raves en van Frisbee, twee groepen die in de jaren 70 een stevig rockverhaal brachten. Deze zomer treden we nu al acht keer op en ons optreden op de opening van de Batjes is natuurlijk heel speciaal. Het was altijd een wens van mij om ooit nog eens tijdens de opening te mogen optreden. Met een gratis vat Rodenbach zal de stemming er onmiddellijk in zitten en dan zullen wij onversneden seventies rock brengen. We zijn echt benieuwd naar de reacties van het publiek. Blijkbaar is de burgemeester een fan van ons want hij is zeer blij dat een echt Roeselaars rockproduct de Batjes 2018 zal openen. En we zullen proberen hem en alle Roeselarenaars niet te ontgoochelen.” (Peter Soete)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier