Rik Durnez: “Klaar om honderden deelnemers op de Watewy in Tielt te ontvangen”

Rik Durnez voetbalde vroeger, maar is nu al lang verknocht aan de fiets. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Rik Durnez, voorzitter van Pasar Tielt, blikt vooruit naar de mountainbiketocht op zaterdag 3 maart. Het pensioen voor de bPost-manager lonkt en daar is hij niet rouwig om. Maar organiseren, dat is ook voor hem het lang leven. “Straks zal het niet langer de agenda zijn die mijn leven bepaalt.”

Via Beselare en Roeselare bouwde de geboren organisator Rik Durnez in Tielt een nieuwe toekomst uit. “Het organiseren van activiteiten en de wielermicrobe kreeg ik met de papfles mee, ook van mijn vader. Die organiseerde wielerkoersen en had de trofee van Sportverdienste van Zonnebeke op de schouw staan.” Niet verwonderlijk dat zoonlief in de voetsporen van zijn vader trad.

Beroepshalve komt heel binnenkort – nog een week – een eind aan een lange en succesvolle loopbaan bij bPost. Rik, die in de Oude Kapellestraat woont, was meer dan 30 jaar regiomanager voor Oost- en West-Vlaanderen van de pakjesdienst van bPost. De laatste jaren werkte hij als procesbeheerder van het Adresbureau. “Ik had nog twee collega’s: iemand voor het Waalse landsgedeelte en iemand voor Brussel. Ik was verantwoordelijk voor Vlaanderen.”

Geen zwart gat

Wat zo’n procesbeheerder doet? “Die maakt een analyse van alle bedrijven en van adressen. 96 procent van de post is goed leesbaar en staat bekend bij onze automatische systemen. Maar om bijvoorbeeld bekend te zijn, moeten de adressen in onze databases zitten. Steden en gemeenten moeten ons die voortdurend bezorgen, zodat we ze kunnen ingeven. Hierdoor kunnen we ook de rondes van de postbodes tot op één adres juist bepalen.”

Een functie die Rik tot in het middenkader van bPost bracht. “Ik ben blij dat ik met pensioen kan. Pas op, ik heb altijd graag gewerkt, maar na meer dan 40 jaar is het genoeg geweest. Die laatste job deed ik enorm graag, want ik heb ook altijd al grote interesse gehad in geografie. Door de fusies van die gemeenten is er nu ook nog extra werk op de plank. In elke fusiegemeente wijzigen circa 40 straten van adres en/of naam.”

“Het organiseren van activiteiten en de wielermicrobe kreeg ik met de papfles mee”

Of er een zwart gat lonkt? Nee, totaal niet. Daar is het engagement van Rik Durnez in verschillende verenigingen te groot voor. “Wel zal mijn drukke agenda niet langer mijn dagdagelijks leven bepalen”, zegt hij gemotiveerd. Intussen is hij al meer dan 30 jaar secretaris van de… Midden West-Vlaamse Hobbycomputerclub in Roeselare, die nog twee keer per maand bijeenkomst. “De club telt nog 60 leden. We zorgen ervoor dat iedereen – aan de hand van gastsprekers bijvoorbeeld – met de modernste technieken en processen in de boeiende computerwereld bijblijft.”

Voetballer

Verder is Rik nog lid van het berek (het bestuur) van de Maten van Peegie in Roeselare en lid van het WTC Cycling Team Roeselare, daarvoor de Rustige Toeristen Trappers (RTT). “Ik speelde vroeger voetbal bij Eendracht, de club uit Beselare, de gemeente waar ik opgroeide.” Geen slechte middenvelder, maar toen Rik wat te zwaar werd en wat last kreeg van blessures door slechte velden, haakte hij af en stapte hij op een fiets. “In Tielt was ik nog lid van de wielertoeristenclub De Bicro’s. Ik kwam echter drie keer kort na elkaar zwaar ten val en besliste door verschillende redenen om niet langer in clubverband te rijden. Wel nog individueel, op zondagmorgen bijvoorbeeld. Ik kijk van waar de wind komt en ik ben vertrokken“, lacht Rik Durnez, die het meest tijd besteedt aan het voorzitterschap van Pasar Tielt.

“Voor veel mensen speelt het sociaal leven zich minder en minder af in een clubverband”

“Pasar was vroeger Vakantiegenoegens, vele jaren was Paul Santens hier de grote bezieler. Met het hele bestuur organiseren we verschillende activiteiten. Van vertelavonden over wandeltochten tot mountainbikeroutes. In Tielt bereiken we op vandaag 70 gezinnen, 150 gezinnen als je Pittem, Ruiselede en Dentergem er bij telt. Dat aantal leden blijft nagenoeg constant. We merken wel dat het moeilijker wordt om jonge mensen te bereiken. Die kiezen almaar meer voor extremere activiteiten en sporten.”

De komende tijd staat nog heel wat moois op het programma. “Er is nu eerst onze mountainbiketocht, daarna volgt eind april een wandeltocht met degustatie naar het Wijngoed Schuiferskapelle. We hebben later nog de bekende familiefietstocht Ip de kleinste vitesse. In oktober volgt nog een stadswandeling richting Mechelen. Ik gids dan een 25-tal mensen rond. Ik doe dat graag. De voorbereiding op zich vind ik al leuk om te doen.”

Steun van bestuur

Verder wil Rik nog voldoende tijd vrijmaken om zelf te fietsen. “Je merkt wel dat voor veel mensen het sociaal leven zich minder en minder in clubverband afspeelt. Dat men teruggrijpt naar kleinere groepjes, familieleden of vrienden. Toch blijven we voluit inzetten op Pasar. Wat we doen blijft nog veel mensen aanspreken en dat geeft een goed gevoel. Zonder de steun van de andere bestuursleden lukt dat echter niet. Het zorgt ervoor dat we straks zeker nog zullen weten wat doen.”

Nu nog duimen dat de weersomstandigheden voor de mountainbiketocht goed blijven. “Liever zonnig en droog, hoewel. Een echte mountainbiker houdt ook van andere omstandigheden. We zijn weer klaar om honderden deelnemers op de Watewy te ontvangen. Jan en Hanne van Familie komen alvast langs. Het wordt nog maar eens een activiteit om naar uit te kijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier