Ridders zamelen pennenzakken in: “Elk kind verdient mooi schoolgerief”

We bestaan al twintig jaar en volgen de christelijke rite van de Tempeliersorde", klinkt het bij Yannic Elias, David Timmerman, Mieke Verhulst, Christy Bauwen en Erwin Vanryckeghem. © Davy Coghe
Redactie KW

“Elk kind verdient het om met een mooi gevulde pennenzak naar school te kunnen gaan.” Het is een ridderlijke boodschap van Groot Commandeur Yannic Elias en zijn troepen van de Tempeliersorde OSMTB uit Brugge. Zij organiseren een pennenzakactie ten voordele van vzw De Katrol uit Oostende.

Het is een hele mond vol, de naam van de Brugse Tempeliersorde Ordo Supremus Militari Templi Brugensis, kortweg OSMTB. Yannic Elias voert als Groot Commandeur zijn ridders van de christelijk-militair getinte orde aan, waarvan er een drietal zijn in ons land.

Christelijke rite

“We bestaan al twintig jaar en volgen de christelijke rite van de Tempeliersorde. We maken geen onderscheid in religie, aard, huidskleur, wat dan ook. We zijn ook toegankelijk voor de gewone man. Eigenlijk zijn we een humanitaire organisatie. We doen aan Caritas-werk, maar dan op kleinschalig gebied, specifiek in het binnenland. We zoeken zelf onze projecten door onze oren en ogen goed open te houden”, duidt Yannic.

OSMTB bouwt liever buiten de schijnwerpers aan een betere wereld. “Zo kunnen we niet zeggen met hoeveel ridders we zijn. Het is een regel van de orde dat we dat aantal niet bekendmaken. Er zijn ook aardig wat leden die niet bekend wíllen zijn. Hoewel we graag in de schaduw staan, hopen we dat de mensen toch beseffen wat we doen en ons zo willen steunen. Zonder aandacht ligt dat moeilijker. Daarom willen we ook wel eens vertellen wie we zijn.” Yannic en zijn troepen staken hun ridderlijke schouders de afgelopen jaren onder heel wat nobele initiatieven. “Twee jaar geleden hielpen we vzw Opstap uit Roeselare in hun werking voor mensen met een beperking. Zij zaten in erbarmelijke bureaus. Wij hebben hen printers bezorgd. We hebben ook een fuif gegeven op oudejaarsavond voor kinderen met het downsyndroom.”

De Katrol

Vorig jaar kwam de Tempeliersorde OSMTB in contact met vzw De Katrol uit Oostende. “Zij organiseren naschoolse opvang voor kinderen uit kansarme gezinnen. Ze geven hen bijles bijvoorbeeld. Het is ongelooflijk hoe hard die mensen zich inzetten, allemaal op vrijwillige basis. We werden geraakt door de penibele situatie van de vele gezinnen en traden in actie. We zamelden 3.500 strips in voor de vzw. Enerzijds konden we die kinderen zo een mooie kerstperiode bezorgen, anderzijds draagt lezen bij tot het welzijn van kinderen. Er zit een filosofie achter ons werk”, knipoogt de Groot Commandeur, die met OSMTB dit jaar een pennenzakactie houdt, opnieuw voor De Katrol. “Ze hebben jaarlijks 150 pennenzakken nodig om kinderen met een gevuld exemplaar naar school te kunnen sturen. We willen dat kinderen vlot naar school kunnen gaan en ook niet uitgelachen worden omdat ze het juiste materiaal niet zouden hebben. Elk kind verdient die kansen. Zo’n pennenzak kost al snel 20 euro per stuk en dat is voor vele gezinnen niet niets. We kregen alvast de steun van fabrikant Stabilo. Zo hebben we al een pen voor elke pennenzak. Maar we kunnen alle hulp verder gebruiken”, besluit de Groot Commandeur. (Thomas Rosseel)


Om de pennenzakactie te steunen kun je twee zaken doen: ofwel zelf een pennenzak samenstellen en opsturen naar OSMTB, Bruggestraat 279, 8730 Oedelem of een vrijwillige bijdrage storten op het rekeningnummer BE48 9731 2944 5827.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier