Restaurant twee weken na zware brand al weer open

Dominique Deblieck 't Gildenhuis. © Davy Coghe
Redactie KW

Restaurant ‘t Gildenhuis in Sint-Kruis (Brugge) is weer open. Iets meer dan twee weken geleden richtte een brand er nog heel wat schade aan. “Het waren twee helse weken, maar we zijn trots dat we de deuren alweer kunnen openen”, klinkt het.

De brand in restaurant ‘t Gildenhuis langs de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis dateert van 9 maart. Toen zat het restaurant gezellig vol toen de open haard plots vuur vatte. Die wordt gebruikt om vlees te grillen. Wellicht sloegen de vlammen plots in de afzuiginstallatie. De aanwezige klanten werden geëvacueerd en de brandweer snelde ter plaatse.

Meteen na de brand was duidelijk dat de schade binnen meer dan aanzienlijk was. Zowat alles was zwart geblakerd. Voor de zaakvoerders het begin van enkele helse weken. “Ik ben stikkapot”, zegt Dominique Deblieck. “Het zijn twee enorm slopende weken geweest. Alles moest in sneltempo geregeld en opgelost worden.”

Weinig rust

De zaakvoerders baten ook een andere horecazaak, La Maison Blanche, uit. Die is normaal enkel overdag open, maar door de brand werden heel wat klanten daar opgevangen en bleef de zaak langer open. “De dag na de brand moesten we daar al het ontbijt gaan verzorgen. Het toont aan hoe weinig rustmomenten er geweest zijn. Maar het was een geluk bij een ongeluk dat we de mensen toch nog ergens konden ontvangen”, zegt Dominique.

Ondertussen was de bedrijvigheid in ‘t Gildenhuis groot. Er was eerst een professionele reinigingsfirma die al het roet kwam verwijderen. En daarna konden de schilderwerken van start gaan. “Ik moet iedereen die ook maar een beetje geholpen heeft bedanken”, zegt Dominique. “Die mensen hebben zich dubbel geplooid voor ons. Het is zeker ook dankzij hen dat we de deuren zo snel opnieuw kunnen openen.”

‘t Gildenhuis is sinds woensdag opnieuw open. Aan de formule of het interieur zelf is op zich niets veranderd. “Het was goed, dus we hebben alles behouden zoals het was. Er is wel een nieuwe afzuiginstallatie en ook het tapijt werd vernieuwd. Maar we zijn opnieuw helemaal klaar om de mensen te ontvangen”, zegt Dominique. (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier