Restaurant Melody uit Oostende sluit de deuren

Dochter Kathy en Monique: "De Melody was het levenswerk van Freddy." © GLO
Gillian Lowyck

Dat het interieur van restaurant Melody kitscherig is, mag je wel zeggen. Het restaurant op de Zeedijk staat helemaal volgestouwd met muziekinstrumenten, curiosa zoals een piano waar levende vissen in zwemmen, en dat met hoofdkleur roze. Nu komt er na 27 jaar een einde aan het verhaal van de Melody. “We sluiten dag op dag 27 jaar nadat de Melody de deuren opende. Het is mooi geweest.”

Restaurant Melody vind je al bijna drie decennia ter hoogte van het Zeeheldenplein. “Gelukkig zijn wij de rode dozen net niet, maar hebben we het mooiste zicht van heel Oostende”, knipoogt Monique Vermeersch (69). Zij startte de zaak in 1991, samen met haar man Freddy Desot. Hij overleed drie jaar geleden en ze zette de Melody met haar dochter Kathy verder.

Hamer

“Koken, dat was een hobby van mijn man”, vertelt Monique, die uit Hooglede afkomstig is. “Freddy kon in de weekends starten met werken in een zaak hier in Oostende, en dat is eigenlijk een springplank geweest. We hadden de microbe te pakken en gingen op zoek naar een geschikt pand.”

Freddy en Monique waren op dat moment allebei al veertig jaar en hadden geen ervaring in de horeca. “Ik vond dat fantastisch”, glundert dochter Kathy. “Dat was echt een bewijs dat, hoe oud je ook bent, het nooit te laat is om je dromen te realiseren.”

Monique vult aan: “We gingen eigenlijk van de hamer naar de pollepel.” (lacht) “Ik werkte in een fabriek en Freddy was carrossier. We zijn toen samen naar de avondschool geweest. Toen was het nog nodig dat je een diploma bedrijfsbeheer haalde. Ik leerde ook de zaal doen, mijn man volgde een koksopleiding.”

Warm gevoel

De naam Melody was er al voor ze een geschikt pand vonden. “Dat hebben we samen met de kinderen bedacht. Het is dan ook een naam die in vele talen goed klinkt. We hebben veel zaken bezocht, maar hier was het liefde op het eerste gezicht.”

Monique en Freddy begonnen met de hele zaak propvol te zetten, waar de Melody vandaag bekend voor is. “Freddy was zot van muziek en heeft overal in het restaurant muziekinstrumenten en alles wat met muziek te maken heeft, gezet. Ons interieur zorgt ook voor een warm gevoel. Freddy kwam dan op het einde van de avond uit zijn keuken, haalde de muziekinstrumenten van de muur, en dat was hier ambiance!”

Op het einde van de avond haalde Freddy de instrumenten van de muur. Dat was hier ambiance

Hun interieur zorgde er ook voor dat het restaurant werd opgemerkt. “Hans de Booij, bekend van het liedje Annabelle, heeft hier een clip opgenomen. En twee jaar geleden kwam ook Vive La Fête bij ons terecht voor een videoclip”, zegt Monique trots. Vandaag staat de Melody te koop. Ook het interieur. “Veel stukken zijn al gereserveerd, maar als je een stukje van ons interieur wil, is dit hét moment”, lacht Monique en Kathy.

Freddy mocht het niet meer meemaken. Drie jaar geleden is hij op 65-jarige leeftijd overleden. “Het is snel gegaan”, zegt dochter Kathy. “In februari kreeg hij de diagnose en in de zomer is hij gestorven. Hij heeft tot het laatste moment gewerkt. Als het wat moeizamer ging, dan zette hij zich neer in zijn stoel en delegeerde hij. Het was zíjn keuken.”

Het opvallende interieur van Restaurant Melody.
Het opvallende interieur van Restaurant Melody.© GLO

De Melody was een echte familiezaak. “Al heb ik dat soms vervloekt hoor”, bekent Kathy. “Ik wilde uitgaan in Gent, maar moest hier in de weekends helpen. Ook mijn broer Kenny heeft hier veel gewerkt.” Monique vult aan: “De horeca is een zware sector, maar als je iets met passie doet, heb je al de helft van de kans op slagen. Voor mij was dit het mooiste beroep dat er is”, klinkt het.

Levenswerk

Toen Freddy drie jaar geleden overleed, heeft Monique even getwijfeld of ze de zaak wel verder zou zetten. “Ik ging stoppen omdat ik me niet kon voorstellen dat ik met een andere chef zou werken dan Freddy. Maar omdat hij altijd zei dat hij 27 jaar carrossier en 27 jaar kok wilde zijn, heb ik het nog drie jaar verder gezet met mijn dochter. De Melody, dat was het levenswerk van Freddy. We sluiten op 14 december, maar zonder grootse uittocht. Dag op dag 27 jaar nadat de Melody de deuren opende. Het is mooi geweest. De cirkel is rond.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier