Restaurant Clos du Midi uit Brugge viert 20ste verjaardag

Tom Vandewiele, Justin Vandewiele en Sabine De Bondt vieren de twinstigste verjaardag van Clos du Midi. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Restaurant Clos du Midi wordt er binnenkort 20 en dat laten uitbaters Tom Vandewiele en Sabine De Bondt niet onopgemerkt voorbijgaan. Ze organiseren een ‘glitter-feestavond’.

Huidig ‘Clos du Midi’-uitbater Tom Vandewiele nam 20 jaar geleden de horecazaak van zijn moeder langs de Gistelsesteenweg over. “De zaak was aanvankelijk meer een café en heette toen ‘t Zuidveld. Die naam was eigenlijk een afleiding van de naam van het kasteeltje dat ter hoogte van Aneca stond: Clos du Midi, het was een vertaling daarvan. Toen wij in de zaak kwamen, hebben we die de oorspronkelijke naam van het kasteeltje teruggegeven”, weet Sabine De Bondt, echgenote van Tom en medezaakvoerster.

“Toms moeder en haar echtgenoot hadden door de jaren ook al veel vernieuwd en uitgebreid, maar wij hebben de voorbije twintig jaar ook behoorlijk wat moderniseringen doorgevoerd. Zo hebben we een stemmige loungeruimte geïnstalleerd voor mensen die in alle rust iets willen eten en drinken. Ook het restaurantgedeelte werd volledig vernieuwd. En recent nog installeerden we een nieuwe moderne keuken.”

Band met voetbal

Clos du Midi kan al twintig jaar prat gaan op een vast cliënteel van vooral Bruggelingen. Sinds twee jaar staat ook zoon Justin Vandewiele in de zaak. Hij doet samen met zijn vader de zaal, terwijl moeder Sabine in de keuken staat. De zaak heeft al altijd een nauwe band gehand met voetbal, in het bijzonder met Club Brugge en voorziet dan ook voetbalarrangementen.

De mensen kunnen bij ons tickets voor het voetbal aankopen waaraan dan ook een diner of lunch in ons restaurant gekoppeld is“, vertelt Sabine. “We zijn doorheen de jaren ook een populaire plaats geworden voor de organisatie van allerlei feesten en voor rouwmaaltijden. Daarnaast ontvangen we hier ook enkele verenigingen, zoals de Flanders Bussiness Club die hier haar activiteiten houdt en dan uiteraard ook iets komt eten en drinken.”

En dan is er nog de befaamde wall of fame van Clos du Midi, de muur die vol hangt met foto’s van bekende figuren uit de wereld van sport, entertainment en cultuur. “Ik kan eigenlijk niet meer juist zeggen hoe dat begonnen is. Toen hier eens een bekende Vlaming binnen kwam vroegen we aan een bevriende fotograaf om hem op de foto te zetten, meen ik me te herinneren. Zo is dat verder uitgegroeid denk ik”, stelt Sabine.

“En als we er nu weet van hebben dat er een BV zou langskomen, dan vragen we of de fotograaf hen even op de gevoelige plaat wil vastleggen. Het is zeker niet zo dat we ernaar streven om hier zoveel mogelijk BV’s over de vloer te krijgen, maar intussen is het wel een mooie verzameling geworden.”

Glitteravond

Maar de zaak bestaat dus 20 jaar en het komende weekend wordt dat duchtig gevierd. “Zaterdag organiseren we een all-in glitter-feestavond met spetterende muziek“, stelt Sabine.

“Het gaat om een walking dinner in partyformule. De dresscode is ‘a touch of glitter’. Ook zondag is er een feestarrangement, maar dan voor mensen die iets rustiger willen tafelen.”