Residentie Coutreel geopend in Azegem

Op de opening van Residentie Coutreel waren heel wat personaliteiten aanwezig. (Foto AD)
Redactie KW

De gemeente Anzegem is opnieuw 41 sociale huurwoningen rijker aan de Cardijn- en Cottereelstraat. Sociale Huisvestingsmaatschappij Mijn Huis sloopte er een vorige residentie om er een nieuwe te bouwen: Residentie Coutreel. De 41 sociale huurwoningen dringen samen met nog twee andere projecten aan Ter Schabbe in Anzegem en de Stijn Streuvelsstraat in Ingooigem de wachttijd voor een sociale huurwoning terug.

Op 10 augustus 2015 werden de werken aangevangen voor de nieuwe residentie Coutreel. Voordien waren er 26 appartementen in twee gebouwen en een aantal garageboxen. “Het project dateerde echter vanuit de jaren 70: grote appartementen, grote trappenhallen en geen lift. Via een studie onderzochten we of renoveren of slopen en opnieuw bouwen de beste optie was. Het werd dus slopen“, vertelt Koen Verdru, directeur van Mijn Huis. In het gebouw zijn er appartementen met twee of drie slaapkamers. Er werd een ondergrondse parkeergarage gebouwd met 42 parkeerplaatsen. “Een van de grootste parkeerplaatsen die we al bouwden”, aldus Koen Verdru.

Meer parkeerplaatsen

Burgemeester Gino Devogelaere uitte op de opening een bezorgdheid van de omwonenden. “Er zouden toch wat meer parkeerplaatsen moeten voorzien worden. We hopen dat we in samenwerking met Mijn Huis ook hier verder in de toekomst kunnen aan werken”, klonk het. “Ondertussen zijn 28 van onze 43 gebouwde parkeerplaatsen al verhuurd“, vertelt Koen Verdru. “We zullen kijken hoe we onze andere huurders kunnen aanmoedigen ook een parkeerplaats bij te huren, ook al kunnen wij dat niet verplichten. Ook privéhuurders kunnen een parkeerplaats huren. Dat zullen we binnenkort via onze website en publiciteit promoten.

111 appartementen

De Sociale Bouwmaatschappij bouwt enkel en alleen voor mensen met een beperkt inkomen en moet voldoen aan de normen van de Vlaamse Overheid. Mijn Huis zal in Anzegem in deze legislatuur 111 appartementen gebouwd hebben. “Twee jaar terug werden al 26 appartementen aan de Oudenaardestraat in gebruik genomen. In Ter Schabbe zullen dat 34 appartementen en woningen zijn. In residentie Coutreel komen er nu dus 41 bij en in de Stijn Streuvelsstraat zullen dat er 10 zijn“, duidt de directeur.

“Tot voorheen voldeden wij niet aan de parameter qua sociale huisvesting“, vertelt schepen Rik Colman. “Die parameter wordt berekend op het aantal inwoners dat een gemeente telt. Meer inwoners betekent meer sociale huurwoningen die voorzien moeten worden.”

Wachtlijsten

“De wachtlijsten zijn groter dan voordien. Maar dat is een tendens die we zien in de volledige regio waar we werkzaam zijn. Waar er tussen 2013 en 2015 een stijging is van 100 kandidaten in de wachtlijsten, is er van 2015 tot 2017 een stijging van om en bij de 350 kandidaten“, vertelt Koen Verdru. De wachttijd in Anzegem beslaat nu zo’n 28 maanden. Koen: “De wachttijd voor een sociale huurwoning met 1, 2 of 3 slaapkamers beslaat nu in Anzegem zo’n 28 maanden van inschrijving tot het effectief innemen van de huurwoning. Voor een grotere gezinswoning is het wel nog een 4-tal jaar wachten, maar dat zullen we ook kunnen terugschroeven met het project aan Ter Schabbe waar ook enkele grotere huurwoningen komen.”

Anzegemnaren krijgen de voorkeur bij het betrekken van de sociale huurwoningen. Mensen die minstens drie jaar in de laatste zes jaar in Anzegem gewoond hebben, krijgen prioriteit.

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier