Reportage: West-Vlamingen ontsnappen aan de koude in Curaçao

08/01/18 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:14

Flamingo's spotten, de couleur locale van de Nederlandse Antillen opsnuiven, dineren op de meest gezellige locaties in Willemstad, genieten van parelwitte stranden en de azuurblauwe zee én uiteraard de enige echte Blue Curaçao proeven. Even zag het er naar uit dat ondergetekende haar vlucht zou missen naar Curaçao, maar gelukkig gebeurde dat niet, want dit had ze voor geen geld willen missen! We bezochten op het Caribische eiland enkele streekgenoten die ons een blik gunnen op hun leven in dit paradijs.

Reportage: West-Vlamingen ontsnappen aan de koude in Curaçao

Franky Vandierendonck in de keuken van Zest, het restaurant dat hij uitbaat op Jan Thiel Beach. © Bieke Cobbaert

Chef-kok Franky Vandierendonck (54) uit Blankenberge had zijn strepen al meer dan verdiend in topzaken en sterrenrestaurants in zowel binnen- als buitenland toen hij er 13 jaar geleden voor koos om naar Curaçao te verhuizen. "Ik was net een kleinschalig restaurant aan het inrichten in de Langestraat in Brugge, toen ik werd gecontacteerd door een Nederlander die wou dat ik in zijn restaurant Villa Elisabeth aan de slag ging als chef. Dat was hét gastronomische restaurant van Curaçao en ik mocht een eigen team samenstellen en meenemen naar Curaçao. Ik was die lange grijze dagen in België beu en zo'n kans krijg je niet elke dag, dus besloot ik om te stoppen met mijn restaurant dat ongeveer al voor 80% klaar was. Ik stak alles in containers en verhuisde van het ene zeetje naar het andere", glimlacht Franky.

Vandaag is Franky mede-eigenaar van Zest, een restaurant met mediterrane keuken op Jan Thiel Beach, één van de meest chique buurten op Curaçao. "Ik ben erg trots op ons restaurant, maar het is vooral de beachbar voor het restaurant die het grootste succes heeft. Mensen houden ervan om rechtstreeks van hun zonnebed aan een picknicktafel aan te schuiven en iets lekkers te eten van de grill, zonder dat ze zich daarvoor moeten omkleden. Wij waren de eerste met een beachbar en ondertussen is die formule hier al veelvuldig gekopieerd."

Eigen traiteurzaak

Patricia Brunswijck (33) uit Brugge was één van die mensen die Franky dertien jaar geleden meetroonde naar Curaçao om in de keuken van Villa Elisabeth aan de slag te gaan. Daarna werkte ze in het restaurant van het populaire Livingstone Jan Thiel Resort en enkele maanden geleden opende ze haar eigen traiteurzaak Foodies. "Traiteurzaken heb je niet op dit eiland, dus het was best wel een risico, maar de zaken lopen prima."

Patricia Brunswijck, hier met zoontje Noah en Franky Vandierendonck.

Patricia Brunswijck, hier met zoontje Noah en Franky Vandierendonck. © Bieke Cobbaert

Patricia krijg je niet meer weg van Curaçao. "Ik ben met een Antilliaan getrouwd en ondertussen ben ik mama van Noah. Maar dat zijn niet mijn enige twee redenen waarom ik niet meer naar België terug wil. Curaçao is gewoonweg het paradijs op aarde met heel veel mooie stranden, maar ook mooie natuur. Een pluspunt is ook dat iedereen hier Nederlands spreekt én dat de mensen hier heel vriendelijk zijn."

Wat de beste periode is om naar Curaçao te reizen, willen we nog weten? "Altijd, want het is hier altijd mooi weer! Voor Vlaamse gezinnen met kinderen die in de vakantie willen reizen, raad ik de paasvakantie aan, want dan hebben ze in Nederland geen paasvakantie en zijn de reizen dus een stuk goedkoper!"

Leguanen in het ziekenhuis

Karlien Eggermont uit Brugge woont sinds september op Curaçao. Ze werkt er als arts-assistent interne geneeskunde in het Sint-Elisabeth Hospitaal. "Een enorm boeiende baan waar ik elke dag ontzettend veel bijleer. Er zijn heel grote verschillen met werken als arts in België. Zo ken ik niet veel Belgische ziekenhuizen waar regelmatig leguanen door de gangen wandelen... Ook zijn niet alle middelen ter diagnostiek of behandeling zomaar beschikbaar. Het dwingt je om over alles goed na te denken en telkens overwegingen te maken over wat nu echt essentieel is."

Karlien Eggermont - tweede van rechts - vierde Kerstmis in aangenamere temperaturen.

Karlien Eggermont - tweede van rechts - vierde Kerstmis in aangenamere temperaturen. © Karlien Eggermont

"Ik ben hier ondertussen een dikke drie maanden en heb al goed de tijd genomen om het hele eiland te ontdekken. Natuurlijk zijn er eerst en vooral de prachtige stranden: wit zand, palmbomen en helder blauw water... Het decor hier lijkt soms regelrecht weggelopen uit een droom. Mijn favoriete stranden zijn onder andere Playa Cas Abao, Grote en Kleine Knip en Santa Cruz. Wie naar Curaçao komt, moet zeker ook uitgebreid de tijd nemen om te snorkelen, want het onderwaterleven is hier absoluut adembenemend."

"Voorts is het natuurpark Shete Boka ook een absolute aanrader; dit bestaat uit een rotsachtige kustlijn waar de zee letterlijk op de rotsen inbeukt. Voor wie zin heeft om naast al dat luieren op het strand met een cocktail in de hand ook nog iets actiefs te doen, zijn er meer dan genoeg opties. Het beklimmen van de Christoffelberg, mountainbiken of allerhande watersporten van kitesurfen tot zeilen. Voor ieder wat wils dus!"

Grote en Kleine Knip (op de foto), Playa Cas Abao en Santa Cruz zijn de favoriete stranden van Karlien.

Grote en Kleine Knip (op de foto), Playa Cas Abao en Santa Cruz zijn de favoriete stranden van Karlien. © Bieke Cobbaert

Het Livingstone Jan Thiel Resort.

Het Livingstone Jan Thiel Resort. © Lars Lagaisse

De skyline van Willemstad, het uithangbord van Curaçao.

De skyline van Willemstad, het uithangbord van Curaçao. © Bieke Cobbaert

Curaçao heeft over het hele eiland sensationeel mooie stranden.

Curaçao heeft over het hele eiland sensationeel mooie stranden. © Bieke Cobbaert

In landhuis Chobolobo wordt de enige echte Blue Curaçao gemaakt.

In landhuis Chobolobo wordt de enige echte Blue Curaçao gemaakt. © Bieke Cobbaert

Journaliste Bieke Cobbaert verkende voor ons Curaçao. Hier herkennen we haar met Franky Vandierendonck.

Journaliste Bieke Cobbaert verkende voor ons Curaçao. Hier herkennen we haar met Franky Vandierendonck. © Bieke Cobbaert

Het nationale park Shete Boka heeft een kustlijn van 10 kilometer met baaien en inhammen waar schildpadden hun eieren leggen.

Het nationale park Shete Boka heeft een kustlijn van 10 kilometer met baaien en inhammen waar schildpadden hun eieren leggen. © Bieke Cobbaert

Flamingo's spotten kun je boven water, maar ook het onderwaterleven op Curaçao is fenomenaal.

Flamingo's spotten kun je boven water, maar ook het onderwaterleven op Curaçao is fenomenaal. © Bieke Cobbaert

Deze reportage werd mogelijk gemaakt dankzij Corendon. Deze reismaatschappij vliegt meerdere keren per week vanuit Schiphol naar het eiland Curaçao. We verbleven er in het Livingstone Jan Thiel Resort, een resort met 87 appartementen en 41 villa's. Meer info: www.corendon.be.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!