REPORTAGE Onze man te gast op bierevenement Just Beer in Kortrijk

Sofie Vanrafelghem. © TV
Redactie KW

Just Beer verwondert, verbijstert en verplettert. Dat zijn de drie kernwoorden die volgens ons toepasselijk zijn voor het gloednieuwe bierevenement Just Beer in Kortrijk.

Op deze feestelijke dag wil men een staakt-het-vuren verkrijgen tussen grote en kleinere bierbrouwers, waardoor bezoekers op een gezellige manier tussen pot en pint kunnen genieten van nationale en internationale bieren. Iedereen die jetons koopt, krijgt een glas om het bier te proeven.

Sofie Vanrafelghem had de eer om het evenement deze ochtend omstreeks 10 uur op gang te trekken. Met de expo wil ze liefhebbers en exposanten een andere richting induwen dan ze gewoon zijn. Door te werken met verschillende concepten uitgewerkt door een team van 4 vrouwen, proberen ze naast speciale bieren ook combinaties aan te bieden met voeding, ook wel foodpairing genoemd.

Ook voor vrijgezellenfeestjes

Sofie Vanrafelghem stelde samen met Jilles D’Hulster haar vijfde boek Beer en Burgers voor waarin ze het concept uitlegt. Maar naast het verzorgen van expo’s en bieravonden gebeurt het soms dat de master biersommelier geboekt wordt om de bieren nader toe te lichten op vrijgezellen en teambuildings. Voor haar is dat een teken dat het concept toch volledig opengetrokken kan worden en dat de tijd vooruit blijft gaan. Het is een wereld in evolutie.

Foodpairing om optimaal te genieten

Onze eerste halte is bij Chocolaterie Stijn uit Poperinge. Samen met zijn partner heeft hij de chocolatier overgenomen en werkte hij verder op zijn eigen elan. Deze jonge ondernemers werken vooral vanuit eigen passie en waren dan ook vrij vereerd toen de vraag van Sofie kwam om na te gaan in hoeverre één van hun producten bij het geschikte bier past. Naast standaardproducten wil Stijn ook gaan voor het extraordinaire.

Stijn Glorie en Samantha Derniere.
Stijn Glorie en Samantha Derniere.© TV

“De hoppraline is gegroeid vanuit een volledig eigen recept in het kader van de Hoppefeesten in Poperinge. Met vallen en opstaan, brakke smaken en oneetbare producten heb ik toegewerkt naar een eetbaar product waar de hopsmaak rijkelijk aanwezig was. Laat dit nog eens in combinatie gaan met een goed biertje en we zijn vertrokken”, laat de chocolatier ons weten.

“Ook in de toekomst zal je zeker nog van ons horen. We werken namelijk toe naar een chocoladereep waarin de hopsmaak verwerkt zit. We willen dus de hopvulling vervangen door een volwaardige reep. Ik kan je nu al verklappen dat het de fondantkant zal uitgaan.”

Het ongewone verdient mijn aandacht

Doorlopend naar D’Oude Maalderij geboren en getogen in Izegem spreken we met Jef Pirens en Jurgen Vermeylen. Jef is eigenaar van voornoemde brouwerij en werkt nauw samen met ex-amateurkok Jurgen om vanuit 2 visies bieren te brouwen. Dat een standaard pilsje niet gebrouwen zal worden in D’Oude Maalderij is ons al duidelijk. “Hoewel we een kleinere brouwerij zijn, hebben we toch al de eer gekregen om het stadsbier van Izegem te brouwen, namelijk ‘Pekker’.”

Jef Pirens en Jurgen Vermeylen
Jef Pirens en Jurgen Vermeylen© TV

“Een bier ontstaat uit een proces van denken en doen. Er zijn daar twee mogelijkheden voor. Ofwel vertrek ik vanuit een gloednieuw idee, ofwel heb ik een goede naam bedacht en zoek ik er een goed passend biertje bij. Oude recepten combineren is bij mij volledig uit den boze en doe ik liever niet. Jurgen woont enkele meters van mijn deur en we delen de brouwerij. Het is altijd leuk om samen met een andere brouwer op ontdekking te gaan.”

Jurgen bekijkt het gehele concept vanuit de voedingsooghoek. Bij een goede kaas hoort een goed bier en daarvoor is dit evenement zeker geschikt. Er staan hier diverse handelaars die eetwaren aanbieden en zeer goed geselecteerd zijn door biersommelier Sofie. Door beide smaken niet te laten overheersen, kan het genot in de mond ultiem worden.

Dikke Jan van op café

Soms moet er niet ver gezocht worden naar een naam voor een brouwerij of goed bier. Zo was dat het geval bij Pol Meerschman van Brouwerij Dikke Jan vof uit Desselgem. Deze brouwer werkt nog steeds vanuit zijn eigen woning op een schaal van 20 liter, maar werkt samen met Deca uit Woesten om zijn grotere producties uit te voeren. Al begint het grote brouwproces gewoon in zijn huiskamer samen met zijn vrouw.

Katmijn Nieuwenhuyse en Pol Meerschman.
Katmijn Nieuwenhuyse en Pol Meerschman.© TV

“Ik ben begonnen als hobbybrouwer met een drietal bieren, namelijk blond, bruin en tripel. Hiervoor volgde ik een cursus artisanaal brouwen en ondertussen is het naast mijn hoofdberoep als varkensboer mijn bijberoep geworden. Al moet ik eerlijk toegeven dat het al 50/50 verloopt. Alleen de naam zoeken, was niet gemakkelijk. Vanuit mijn stamcafé Casa zat mijn vriend Jan steeds op dezelfde plaats. Het was de barman die mij erop wees dat ik het niet te ver moest zoeken en vanuit het één kwam het ander.”

Het is de bedoeling van Pol om in de toekomst voor elk seizoen één specifiek karakterbier te ontwikkelen en zich zo sterker in de markt te zetten.

Beste pils van het land

De Bavik Superpils werd onlangs verkozen tot beste pils van het land en daar is brouwerij De Brabandere uiteraard trots op. Naast de verkiezing staan ze vandaag ook exclusief op de beurs met hun Wild Quadrupel, die gemaakt werd in het kader van de Brewmaster’s Selection. Liefhebbers zullen dus zeker voldoende aan hun trekken komen met deze lokale brouwers, maar kunnen evengoed genieten van een goed internationaal karaktervol biertje.

Guillaume Lambrecht.
Guillaume Lambrecht.© TV

Zo geschiedt het ook voor Kenneth en Kevin, wiens vrouwen naar de stofbeurs werden gestuurd. Beide heren hoeven geen BOB te zijn en hopen dat de sfeer even goed is als in Brugge. Hoewel het nog vroeg op de dag is, zien ze het steevast zitten en zullen ze optimaal proberen te genieten van de mogelijkheden die het event hen aanbiedt.

Kenneth De Rooze en Kevin Torck.
Kenneth De Rooze en Kevin Torck.© TV

1 november is niet 11 november

Voor Marie-Louise ligt het spel anders. Ze was hier al op 1 november en had de datum anders geïnterpreteerd. Enkele dagen later kwam ze dus terug samen met haar man en vriendin. Ze willen vooral genieten van het rijke assortiment aan bieren dat tegenwoordig niet te vatten valt. Naast genieten verzamelt Marie-Louise ook bierglazen en geniet ze ervan om op sociale media te pronken met wat ze gedronken heeft.

Yvette, Roland en Marie-Louise.
Yvette, Roland en Marie-Louise.© TV

“Ik draag de achternaam ‘De Brouwer’ en moet mezelf dus eer aandoen. Ik heb een goed excuus om af en toe eens eentje extra te drinken. De dag erna leven we dan op water en brood om te ontnuchteren. Ik verwacht vandaag vooral het onbekende en zal de grote namen links laten liggen”, klinkt het.

(Reportage en video Tom Vanderghinste)

https://www.youtube.com/watch?v=UGTWvXovThY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier