Renovatie van 24 sociale woningen in Ieper

Repro HMI
Redactie KW

In de Hovelandlaan krijgen 24 sociale woningen een renovatiebeurt. “Er komen onder meer nieuwe daken, nieuwe badkamers en keukens”, aldus architect Tim Fastré.

Sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak heeft grote plannen met de 24 sociale woningen in de Hovelandlaan: acht woningen voor gepensioneerden en 16 gezinswoningen.

“Bij Ons Onderdak zijn we al geruime tijd actief met het in kaart brengen van welke woningen er aan renovatie toe zijn”, vertelt Peter Pillen, directeur van Ons Onderdak. “Er zijn twee opties: renovatie of nieuwbouw. In 2019 en 2020 is het de beurt aan de woningen in de Hovelandlaan in Ieper. Ze zullen grondig gerenoveerd worden.”

Volledige renovatie

Het lijkt erop dat enkel het geraamte en de muren behouden zullen blijven. “Een grondige renovatie betekent in dit geval dat bijna alles zal aangepakt worden”, bevestigt architect Tim Fastré. “Er komt een nieuw dak en de vloer van de leefruimtes wordt vervangen. Ook de water -en elektriciteitsleidingen en riolering zijn aan vernieuwing toe. Elke woning krijgt een nieuwe badkamer en keuken. We hebben dit gedaan op basis van een conditiescore, waarmee we kijken naar de technische installaties, de leefbaarheid en duurzaamheid. Zo geven we de woning een score op basis van nood en haalbaarheid. De woningen zullen eigentijds zijn qua architectuur”, aldus Tim, die afdelingshoofd Programmatie en Patrimonium bij Ons Onderdak is.

“De huurprijs kan wijzigen, maar dat compenseert met lagere energiekosten”

“Uit het onderzoek bleek dat in dit geval grondige renovatie de beste optie was”, vult Peter Pillen aan. “Dit was goedkoper dan nieuwbouw en geeft ons de garantie dat de woningen net zolang zullen meegaan als bij nieuwbouw. We willen een energiezuinig sociaal en betaalbaar woonconcept realiseren.”

Impact op de bewoners

Wat betekent dit nu voor de bewoners? “We wachten eerst tot de bouw van een aantal woningen in De Vloei is afgewerkt. Volgend jaar op 1 februari zullen de bewoners van blok B, het rechtse deel vanuit het standpunt van de straatkant, verhuizen naar deze woningen in De Vloei. Tegen eind volgend jaar renoveren we de woningen in de Hovelandlaan, waarna de bewoners van blok A zullen verhuizen naar blok B.”

Schepen Dominique Dehaene: (Foto EG)
Schepen Dominique Dehaene: (Foto EG)

“De bedoeling is dat de mensen in hun nieuwe woning zullen blijven.” Vorige week was er een bewonersvergadering onder leiding van voorzitter Dominique Dehaene. Peter Pillen vervolgt: “Er zijn wel wat vragen over de kostprijs. Voor sommige bewoners kan er een lichte wijziging zijn van huurprijs, maar daar staat compenseert met de lagere energiekosten” Tim licht verder toe: “Dit wordt een BEN-renovatie, dit betekent bijna-energieneutraal. Het dak en de gevels krijgen extra isolatie, we installeren in de leefruimtes vloerverwarming met warmtepomp en er komen zonnepanelen op het dak.”Aannemers kunnen hun kandidatuur indienen voor dit project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier