Renner uit ‘Allez Allez Zimbabwe’ op 33-jarige leeftijd overleden

Gordon, Jackson, Brian, coach Roger, Tshabi en Abel uiterst rechts. (Foto OS)
Redactie KW

In Wielsbeke is vorig weekend Abel Muchenje onverwacht verleden. Hij was een van de vijf Zimbabwanen die door Roger De Vlaeminck naar België werden gehaald om hier het veldrijden onder de knie te krijgen. Tot een grote wielercarrière kwam het niet. Zijn leven eindigde intriest op 33-jarige leeftijd, want hij werd levenloos aangetroffen in zijn flat. Zijn dood werd pas opgemerkt nadat hij maandag niet opdaagde op zijn werk.

Abel Muchenje was de winnaar van de allereerste selectiecross die Roger De Vlaeminck in Zimbabwe organiseerde naar aanleiding van het VTM-programma ‘Allez Allez Zimbabwe’. Op dat ogenblik toonde hij zich het grootste talent van zijn thuisstad Bulawayo. In 2004 was het de gewezen wielerkampioen en ‘Monsieur Paris-Roubaix’ menens om Afrikaanse talenten hier om te scholen tot parels van de cross.

Samen met vier anderen kwam Abel in het Oost-Vlaamse Eeklo terecht, bij Marianne Boute en Thierri Lippens. Abel en Jackson verbleven bij hen, drie anderen bij een ander gastgezin. “Ik was toen econoom bij het Rode Kruis. Daar kwam een vraag binnen of er in Eeklo gastgezinnen zouden zijn om renners uit Zimbabwe drie maanden op te vangen. Ik heb dat toen aan mijn vrouw Marianne verteld. Zij zag dat meteen zitten.”

Ambitie en ijver

Marianne heeft nog altijd goede herinneringen aan die mooie tijd die begon in 2004 en eindigde in 2009 toen VTM besliste dat er geen nieuwe reeks meer kwam. “Hij is mij altijd ‘moeder’ blijven noemen”, zegt ze. In het tweede seizoen van het tv-programma was Abel niet meer van de partij. “Met zijn ambitie en zijn ijver wekte hij bewondering bij zijn coach, maar zijn egocentrische houding zorgde ook nu en dan voor wrevel”, zegt Peter Thiessen daarover, eindredacteur van Allez Allez Zimbabwe, op dewielersite.be. Bij de selectie voor het tweede winterseizoen eindigde hij op ruime afstand als laatste van het pak. De Vlaeminck en de Zimbabwaanse federatie beslisten om Abel niet te selecteren.

Toch zette hij door en kwam hij in 2006 toch nog naar België om op de weg te rijden met de beloften. Ex-renner Danny Temmerman en zijn familie vingen hem op in de amateurploeg ‘de Jonge Maldegemse Krachten’, al ontstond er nadien ruzie over geld. Bovendien brak geen van alle renners echt potten en ze werden telkens naar huis gereden.

Schijnhuwelijk?

Intussen kwamen ze ook in contact met het Vlaamse nachtleven en één na één leerden ze de meisjes kennen. Abel trouwde met de toen 18-jarige Kerensa. Na amper drie maanden was het gedaan. “Een schijnhuwelijk om hier te kunnen blijven”, zeiden de ouders van Kerensa. De Zimbabwaan sukkelde ook met zijn gezondheid en kreeg vaak last van epilepsie-aanvallen. Grondig onderzoek bracht niks aan het licht. Zelf zei de renner dat hij was behekst door zijn jaloerse buurvrouw uit Bulawayo. Mogelijk is zijn zwakke gezondheidstoestand ook de oorzaak van zijn vroeg overlijden. Hij was sinds vier jaar werkzaam bij TVH in Waregem. Daar ging het hem voor de wind. Hij woonde alleen in zijn flat in Wielsbeke waar hij vorig weekend overleed. Hij werd maandag gevonden toen hij niet kwam opdagen op zijn werk. “Hij stierf een natuurlijke dood”, zegt Marianne. “Het blijft verschrikkelijk om dit nieuws te vernemen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier