Rekkemse Bavikschutters schieten opnieuw de hoofdvogel af

Bavikschutters Filip Lemaire, Marnix Decloedt, Sandra Vanmarcke, Chris Athone, Marleen Moerman, Nick Vanleeuwen, Tania Vandevijvere, Jean-Pierre Demunck, Marina Debeuf en vooraan gehurkt Emmanuel Verweirdere organiseren op 27 december een kampioenschap.
Redactie KW

Het is een winterse zondagnamiddag en in café Oud Reckem heerst een gezellige drukte. Boogschuttersclub De Bavikschutters organiseert haar maandelijkse zondagnamiddagschieting.

Een 40-tal schutters, gewapend met pijl en boog, demonstreren hun schietkunsten op de liggende wip: een lichtjes hellende, metalen constructie met een reeks pinnen. Daarop zijn de vogels bevestigd: blokjes met kleurrijke pluimen. De hoofdvogel afschieten is de natte droom van elke schutter, maar ook de twee zijvogels zijn gegeerd. Vier uur aan een stuk wagen de boogschutters vanop 16,40 meter afstand om beurten hun kans. Slechts af en toe wordt het spervuur onderbroken om de pijlen opnieuw te verzamelen en om de vogels terug op de wip te plaatsen.

Bavikschutter Nick Vanleeuwen leidt de namiddag in goede banen. Onlangs werd hij gevierd als clubkampioen en kroonde hij zich tijdens de jaarlijkse koningschieting tot koning van de club. Ook bij de vrouwen gingen de titels van kampioene en koningin naar één en dezelfde persoon: Marleen Guillemyn.

Al acht jaar hebben we in café Oud Reckem onze thuisbasis“, vertelt Nick. “We tellen 14 leden. Elke eerste maandag en derde zondag van de maand beoefenen we onze sport. Zowel jong als oud, mannen als vrouwen vinden de weg naar het boogschieten. Het voordeel van de liggende wip ten opzichte van de staande wip is dat we onze sport indoor kunnen beoefenen. We zijn niet afhankelijk van het weer.”

Stabilisatoren

Tijdens de schieting valt de grote verscheidenheid aan bogen op. Hier vind je geen houten indianenboogjes maar wel moderne, gesofisticeerde handbogen met stabilisatoren, een vizier, katrolletjes… De ene boog oogt al indrukwekkender dan de andere.

Iedereen heeft zijn eigen boog en pijlen“, licht Nick toe. “Elke hobby kan je zo duur maken als je wil, en dat geldt ook voor onze sport. Voor 150 euro kan je je al een boog aanschaffen, maar er zijn evengoed exemplaren van 2.000 euro op de markt. Het verschil? Een goedkope boog is na een paar jaar helemaal lam, terwijl een intensief gebruikte, dure boog makkelijk tien jaar meegaat. Een welgemikt schot is voor 80 procent de verdienste van de schutter, de rest is geluk. Een vaste hand, het goed plaatsen van je vingers en perfect afgesteld materiaal helpen je al een heel eind op de goede weg“, besluit hij.

De Bavikschutters organiseren op donderdag 27 december vanaf 9 uur in zaal Barthel te Rekkem het 37ste Kampioenschap der Vlasstreek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier