Registreer je als orgaandonor terwijl je gaat stemmen in Kortrijk

Redactie KW

Kortrijkzanen die zondag gaan stemmen kunnen zich snel en eenvoudig registreren als orgaandonor. Stad Kortrijk, die al een succesvolle campagne kende het voorbije jaar en zo de donorstad van België werd, volgt daarmee de oproep van FOD Volksgezondheid en minister Maggie De Block.

Aan de uitgang van de negen grootste stemlocaties zullen stadsmedewerkers aanwezig zijn die zullen helpen met de registratie. Ook het stadhuis is open tot 12u30.

Jaarlijks sterven er in België 100 mensen die wachten op een orgaantransplantatie. In ons land alleen al staat er 1200 mensen op een wachtlijst. Het enige wat hen nog kan redden, is een orgaan van krijgen van iemand anders. Eén orgaandonor kan tot acht levens redden en daarenboven de levenskwaliteit van wel 50 mensen verbeteren (Dialysepatiënten, mensen met brandwonden,..).

Elke Belg is in theorie automatisch orgaandonor. De artsen gaan echter niet zomaar over tot het wegnemen van organen, ook al komt de overledene in aanmerking. Vooreerst kijkt de arts of de overlevende zijn wil om wel of geen donor te worden al registreerde, dan is er geen discussie mogelijk. Is dit niet gebeurd, dan krijgen de nabestaanden de vraag, 15% van de gevallen wordt dit nog geweigerd. Daarom is het belangrijk dat mensen zichzelf registreren om zo, ook na hun dood, hun eigen wil kenbaar maken.

Arne Vandendriessche, schepen van Mensen: ‘Door de registratie te combineren met de verkiezingsdag bereiken we op één dag alle Kortrijkzanen. Veel mensen willen zich wel registeren, maar denken daar niet onmiddellijk aan en willen daar ook de verplaatsing naar het stadhuis niet voor maken. Op dit moment hebben er zich al 3628 Kortrijkzanen geregistreerd als donor. Met deze actie moet de kaap van 4000 zeker worden gehaald. Red levens door je snel te registeren. Verder wil ik nog een oproep dan aan de mensen om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen stemmen. Zo zal alles nog vlotter verlopen’.

Concreet zullen er aan de uitgang van de negen grootste stemlocaties medewerkers van de stad staan om de Kortrijkzanen te helpen registeren als donor. Dit zijn Heule, Départ, Guldensporencollege Kaai, De Koninklijke Academie, Sporthal Campus Drie Hofsteden, OC De Lange Munte, OC Troubadour en OC Marke.