Reginald Moreels wil het slechte bestrijden om betere mensen te worden

Reginald Moreels: "Ik geloof dat we met de nodige wilskracht het slechte in ons leven kunnen ombuigen naar het goede." © ML
Redactie KW

Reginald Moreels heeft op dit ogenblik geen politieke ambities. “Ik blijf nog altijd de politiek geïnteresseerd volgen”, zegt hij. “Ik ben er nooit door gedegouteerd geweest. Anderzijds ben ik 67 en hoe ouder, hoe minder kansen men krijgt in de politiek; toch denk ik nog een electorale achterban te kunnen enthousiasmeren.” De Oostendse dokter is ook nog actief als oorlogschirurg en schreef een essay over goed en kwaad: ‘Is de mens slecht?’ “De zin van ons leven is het slechte bestrijden om betere mensen te worden”, zegt Reginald Moreels.

“Zo’n 3,5 jaar geleden groeide bij mij tijdens mijn lange fietstochten en na al mijn ervaringen als oorlogschirurg in conflictgebieden, meer en meer het besef dat het slecht zijn inherent is aan de mens. Dat probeer ik in mijn boek genetisch, filosofisch, neurofysiologisch en spiritueel-religieus te duiden. Stilaan kwam ik bij het schrijven en nadenken ook tot meer inzicht om uiteindelijk tot het besluit te komen dat de zin van ons leven uiteindelijk is: het slechte bestrijden om betere mensen te worden.”

Zijn de begrippen ‘goed’ en ‘slecht’ niet relatief?

“Ja, ze zijn cultureel en ethisch bepaald en tijdsgebonden. Abortus en euthanasie kunnen een verlossing betekenen in bepaalde gevallen, maar zijn voor anderen een moord. Een zwartwerker loopt makkelijker tegen de lamp dan multinationals die op immens grotere schaal frauderen maar veel makkelijker de wetten kunnen omzeilen. In vluchtelingenkampen worden mensen in nood geholpen, soms tot grote ergernis van de autochtone bevolking. We bestrijden IS, maar steunen Saudi-Arabië. Voor mij is het summum van het kwade de misdaden tegen de mensheid.”

Maar het slechte kan ook het goede genereren?

“Ja, zo probeer ik als oorlogschirurg de gevolgen van geweld en lijden te verzachten. Maar wat dan met de jongeman die ik op de operatietafel het leven redde maar die ik een week later weer met een geweer zag rondlopen op weg naar een volgend bloedig treffen.”

Waarom bent u 5 jaar geleden teruggekeerd naar Oostende?

“Ik ben hier mijn professioneel leven als chirurg begonnen en ken dus heel veel Oostendenaren, mijn kinderen zijn hier geboren en opgegroeid. Drie van de vier wonen hier ook. Toen we vijf jaar geleden terugkeerden, werden we hier erg gastvrij ontvangen.”

U bent weer actief als oorlogschirurg, maar engageert u ook voor de vluchtelingen ter plaatse.

“Ik ben ook dokter van de Wereld en verleen geneeskundige bijstand aan vluchtelingen. Maar ook aan daklozen uit eigen stad die ook op organisaties als CAW beroep doen.”

Nog politieke ambities op gemeentelijk vlak?

“Ik blijf nog altijd lokaal en internationaal de politiek geïnteresseerd volgen. Ik ben er nooit door gedegouteerd geweest. Maar ik zal ook altijd een personalist blijven. Anderzijds ben ik 67 en hoe ouder, hoe minder kansen men krijgt in de politiek; toch denk ik nog een electorale achterban te kunnen enthousiasmeren.”

Hebt u al een engagement aangegaan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen?

“Nee, maar als er één partij is, waar ik mijn engagement ingebed weet, dan is dat voor mij de linkervleugel van de CD&V. Die zou ik kunnen versterken.”

(ML – foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier