Reeks Waregem Internationaal: Ashesh verhuisde van India naar Waregem

© HDV
Redactie KW

Opgroeien in India, jarenlang werken als software-ingenieur in Delhi, maar op een dag het aanbod krijgen om in België te komen werken. Het lijkt een niet-alledaags levensverhaal, maar het overkwam de jonge dertiger Ashesh Ambasta. Ondertussen woont hij samen met de Vlaamse Lisa Verschraegen en kocht een huis in Waregem. “Na mijn jeugd in India blijf ik mij verbazen over hoe klein een land als België wel is.”

Tot 2013 werkte Ashesh bij een bedrijf in de Indische hoofdstad Delhi, toen hij plots een jobaanbieding kreeg van Engagor, een Gents bedrijfje dat zich toelegde op het beheer van de sociale media van andere bedrijven. Hij twijfelde geen moment. “Verhuizen voor mijn werk vond ik totaal geen probleem, zelfs niet naar een land dat op meer dan 7.000 kilometer van India ligt”, vertelt Ashesh.

“In India komt iedereen overal en altijd te laat”

Eenmaal in Gent voelde Ashesh zich quasi onmiddellijk thuis. “Gent wordt hier gezien als één van de grote steden, maar in vergelijking met Indische steden stelt de stad eigenlijk weinig voor”, zegt hij. “Terwijl je in Delhi nog elke dag nieuwe dingen kan ontdekken, voelde Gent na twee maanden al heel vertrouwd aan.” Hij ervoer ook geen echte aanpassingsproblemen, al vond hij het gek hoe strikt een zondag is voor Vlamingen. “Dat alle winkels dan gesloten zijn, vond ik in het begin een beetje depressief-makend. Ondertussen ben ik dat al gewend”, glimlacht hij.

Wat hij wel heel hard weet te appreciëren, is de Vlaamse punctualiteit. “In India komt werkelijk iedereen overal en altijd te laat, terwijl jullie er echt een punt van maken om op tijd te komen”, zegt hij. “Tenzij het om de NMBS gaat, want ik neem vaak de trein en vind ook dat het bedrijf eens een grondige reset nodig heeft.” Van onze talenkennis is hij onder de indruk: “Vlamingen zijn open-minded en meertalig, wat echt een pluspunt is. Vooral de jonge generatie kan heel goed Engels, al doet iedereen zijn best om verstaanbaar te zijn.”

Veel geld

“Jullie talenkennis heeft er voor gezorgd dat ik het steeds uitstelde om Nederlands te leren.” Hoewel zijn vriendin zelf taallessen geeft aan anderstaligen, spreekt het koppel meestal Engels met elkaar. “Lisa en ik praten al Engels sinds we elkaar leerden kennen, waardoor het heel onnatuurlijk is om ineens Nederlands te praten met haar. Ik probeer mijn Nederlands wel te verbeteren door veel met haar ouders te babbelen.”

Lisa’s ouders zorgden er onrechtstreeks voor dat het koppel nu in Waregem woont. “We waren al een tijdje op zoek naar een huis om te kopen, maar in Gent vind je enkel kleine huizen voor veel geld. Lisa’s ouders kenden de vorige eigenaars, waardoor we nog sneller overtuigd waren. We willen misschien ooit terug naar Gent. Momenteel is het hier handig wonen voor onze jobs. Het station is om de hoek’, merkt Ashesh op. (PNW)