Raoul Boucquey veertig jaar voorzitter Vereenigde Vrienden Rumbeke

De cultuurminnende Raoul Boucquey is 40 jaar voorzitter van Vereenigde Vrienden Rumbeke en geniet hiervoor veel respect. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Raoul Boucquey is veertig jaar voorzitter van de Letter- en Toneelgilde Vereenigde Vrienden Rumbeke, een vereniging die op zich al sinds 1853 bestaat. Bij zijn intrede in 1972 was hij het 300ste lid sinds het stichtingsjaar. Hij volgde in 1976 Jaak Delbaere als secretaris op en nam in 1978 de voorzittershamer van Raphaël Vantieghem over. Nu precies 40 jaar geleden. Een uitstekende gelegenheid voor een uitgebreide babbel met secretaris Marc Vandoorne en archiefmeester Paul Verhalle over de jubilerende voorzitter.

Door zijn lange staat van dienst zijn er anno 2018 nog maar vier leden van de Vereenigde Vrienden Rumbeke die destijds getuige waren van de aanstelling van Raoul tot voorzitter: Gerard Vanhulle, Willy Vandamme, Marc Vandoorne en Paul Verhalle. Alle andere nog levende leden hebben nooit een andere voorzitter gekend.

Duizendpoot

“Al vlug ontpopte Raoul zich tot een spreekwoordelijke culturele duizendpoot, die hij tot op vandaag nog steeds is”, begint archiefmeester Paul Verhalle enthousiast te vertellen. “Onvermoeibaar en gedreven zijn de juiste woorden. De bestuursvergaderingen zijn steeds prima voorbereid, de maandvergaderingen worden op een gepaste, vaak spitante manier door hem ingeleid, de inhoud en opmaak van het maandelijkse tijdschrift ‘Bulletin’ is grotendeels van zijn hand en door zijn uitgebreide netwerk is hij ook de ideale man voor het invullen van heel wat culturele en muzikale avonden, die we de afgelopen jaren vaak samen met het plaatselijke Davidsfonds hebben georganiseerd.”

Veelzijdigheid

“In ons letterkundige genootschap worden de maandvergaderingen voornamelijk gestoffeerd door de inbreng van de eigen leden, hetzij een letterkundige oefening, een bezoek, een uitstap, een avondvullend programma met een extern persoon, enzovoort. Ook hier is onze voorzitter een voorbeeld voor iedereen”, gaat secretaris Marc Vandoorne verder. “De letterkundige oefeningen bracht hij meestal ondersteund door een powerpoint. In de loop der jaren ging het over ‘Armenië en de Armeense Genocide’, Rumbeekse spionnen tijdens de Eerste Wereldoorlog’, De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare’, ‘De Koude Oorlog’, ‘De Guldensporenslag doorgelicht’, ‘De Ku Klux Klan’, ‘Canterbury Tales’, ‘Odiel Defraeye’…. Bijna te veel om op te noemen. Maar het toont wel de veelzijdigheid van de onderwerpen en interesses van de vereniging aan. Met heel wat van die beeldcauserieën, zoals hij ze zelf noemt, gaat hij ook de boer op bij verenigingen zoals Vlas, de Marnixring, het Blasiuscomité.”

Theaterwandelingen

“Als we verder bladeren in de rijke geschiedenis van het letterkundige genootschap Vereenigde Vrienden, dan komen vele herinneringen aan bijzonder mooie activiteiten en events weer naar boven en in quasi alles is de hand van Raoul te herkennen”, aldus secretaris Marc, terwijl hij een lijst van tentoonstellingen, toneelopvoeringen, poëzie- en theaterwandelingen, concerten, voordrachten, herdenkingen opsomt. “Vooral in de theaterwandelingen muntte hij uit als bedenker, scenarioschrijver en regisseur.”

“Vooral in de theaterwandelingen muntte hij uit als bedenker, scenarioschrijver en regisseur”

“Bij alle toneelproducties van ons gezelschap is Raoul bijzonder nauw betrokken. Meestal is hij de man die het toneelstuk aanbrengt en een regisseur zoekt en is hij ook nog eens de stuwende kracht voor decor en publiciteit. Ook zijn schitterende presentaties op de Nacht van de Geschiedenis zullen vast en zeker blijven bij.”

Nog meer engagement

Naast zijn enorme inzet voor Vereenigde Vrienden Rumbeke is Raoul ook nog voorzitter van de Adriaan Willaertstichting, eredeken van de Roeselaarse Erepoorters, erelid van de Maten van Peegie, tot voor kort bestuurslid van het plaatselijke Davidsfonds en nu lid van de Rumbeekse kern van Davidsfonds Roeselare. Hij is senior lid van de Marnixring, Ridder van het Manneke uit de Mane, Ridder in de Orde van den Heiligen Blasius met zijn echtgenote Mia als Edele Vrouwe. “Zoveel mandaten en engagementen in één persoon dat is werkelijk ongezien en waar blijft hij al die energie halen?”, stelt Marc Vandoorne zich met veel bewondering de vraag. “Daarbij mogen we niet vergeten dat Raoul nog een trouwe familieman is, getrouwd met Mia Pieters, vader van vier zonen en grootvader van zeven kleinkinderen”, lacht bestuurslid Paul Verhalle tot besluit.

Samen met het bestuur en de leden van Vereenigde Vrienden Rumbeke kijken Paul Verhalle en Marc Vandoorne er al naar uit om Raoul over tien jaar naar aanleiding van 50 jaar voorzitterschap heel speciaal te huldigen. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier