Rallypiloot vindt liefde in Iepers kapsalon

"De communicatie tussen ons in het dialect verloopt niet altijd even vlot, maar we redden ons wel", lachen Kevin en Justine. © gf
Redactie KW

Racet Cupido mee in de rally van Ieper? We denken het wel, als we het verhaal van Kevin Demaerschalk (28) en Justine Cardinael (22) horen. De rallypiloot uit Hoeilaart stapte vorig jaar tijdens de Ypres Rally een kapsalon binnen en werd op slag verliefd op de kapster uit Wijtschate. Het koppel is ondertussen bijna een jaar samen. “Als hij opnieuw langskomt voor een knipbeurt, mag hij nu ook overnachten”, lacht Justine.

Justine is afkomstig uit Wijtschate en heeft een kapperszaak in de Ieperse Menenstraat. Tijdens het rallyweekend krijgt ze af en toe autoliefhebbers en passanten over de vloer. “Soms komen er ook rallypiloten langs voor een knipbeurt”, vertelt Justine. “Zo kwam vorig jaar net voor de start van de rally op vrijdag Kevin Demaerschalk het kapsalon binnen. Ik kende hem niet, maar tijdens de knipbeurt hebben we wat gebabbeld en toen ik in het weekend op stap was, liep ik hem opnieuw tegen het lijf. We werden daarna vrienden op Facebook en de week nadien kreeg ik een uitnodiging om samen iets te gaan eten. Later zijn we een koppel geworden, maar onze eerste ontmoeting zullen we altijd linken aan de Ieperse rally.”

Eerste supporter

Als kind was Justine al fan van de Ieperse rally. “Ik ben opgegroeid in Wijtschate en aan de Vierstraat stond ik elk jaar met blinkende oogjes te kijken naar de doortocht van de rallywagens. Ik heb intussen mijn klanten al verwittigd dat ik volgend weekend alleen ‘s morgens open zal zijn. In de namiddag ben ik op de baan om te supporteren voor Kevin. Voor de deur van de kapperszaak zal hij niet rijden, maar ik wandel met plezier naar de Rijselstraat om daar Kevin te zien opdraaien op de Grote Markt.”

Als hij straks opnieuw langskomt voor een knipbeurt, mag hij nu ook blijven overnachten

Kevin Demaerschalck is een van de bekendste rallypiloten van het land. “Ik herinner me dat hij vorig jaar op vrijdag een heel goede rally aan het rijden was en op een vijfde plaats stond in het algemeen klassement. Wie weet wilde hij toen al goed presteren om bij mij op een goed blaadje te staan. (lacht) Op zaterdag kende hij pech en moest hij opgeven. Komend weekend staat hij aan de start met een Citroën C3 en met een vijfde plaats in de rally van Wervik kende hij een goede algemene repetitie. Kevin komt uit het karten en werd hier in Ieper ooit gehuldigd als de beste jonge piloot. Op één crash na is hij tot nu toe gelukkig gespaard gebleven van zware ongevallen. In Ieper staat hij opnieuw met ambitie aan de start. Er zijn heel wat kleppers ingeschreven, maar hij hoopt om bij de beste tien te eindigen. Van mij krijgt hij alvast alle steun.” Samen met de leden van de supportersclub staat Justine vrijdag paraat op de laatste KP in Hollebeke. “Een paar weken geleden hielp ik nog mee met het eetfestijn van Kevin. De communicatie tussen ons in het dialect verloopt niet altijd even vlot, maar we redden ons wel. Kevin werkt als zelfstandig garagehouder in Hoeilaart, een gemeente in de Brusselse rand. Er wonen heel veel leuke mensen en het is alvast iets rustiger dan in Ieper.”

Copiloot

Ondertussen heeft Kevin Demaerschalk ook de Westhoek beter leren kennen. “Als we in de streek rondtoeren met de wagen, praten we toch onrechtstreeks vaak over de rally”, aldus Justine. “Hij is dan trots om me te vertellen hoe hij hier geleerd heeft om te racen op de typisch kronkelende wegen met hoge grasbermen. Als hij dan al eens het gaspedaal wat dieper indrukt, ben ik meteen goed wagenziek. Ik denk niet dat ik een ideale copiloot zou zijn. Met de rallywagen ben ik voorlopig nog niet mee geweest en dat zal wellicht ook niet voor meteen zijn. Het wordt in elk geval een speciaal weekend voor ons. Of hij opnieuw zal langskomen om zijn haar te laten knippen? Hij kan hier nu ook gewoon overnachten.” (lacht)

(MDN)