Rally toont warm hart voor mecanicien met jongdementie

Rita Debaere en Frank Hosten in het woonzorgcentrum waar Frank verblijft. Het hondje gaat soms mee op bezoek. © EDB
Redactie KW

Tijdens de ‘6 uren van Kortrijk’ zal Autostal Groeninghe iedereen warm maken om een bijdrage te leveren aan vzw Het Ventiel uit Hulste. Dat is een organisatie die werkt rond jongdementie. Rita Debaere omschrijft de vzw als een tweede familie. “Ik kan er praten met partners van mensen met jongdementie. We begrijpen elkaar zonder veel woorden.”

Vijf jaar geleden werd bij Frank Hosten (57) uit Zwevegem Alzheimer vastgesteld. Zijn echtgenote Rita Debaere (55) vertelt: “De ziekte was al een paar jaar aan het sluimeren. Eerst vergat hij zaken die ik hem zeker had verteld. In het begin maakte ik me daar erg druk in, ik dacht dat hij niet naar me luisterde als ik iets vertelde“, aldus Rita. “Maar dan kregen we van zijn werkgever Bekaert te horen dat hij bepaalde taken niet meer correct uitvoerde. Ook daar stelde men zich daar vragen bij. Frank was anders altijd erg punctueel.”

Ziekte evolueerde

Bij Bekaert stond Frank in voor het onderhoud en het herstel van heftrucks. “Omdat hij op bepaalde momenten niet meer wist hoe hij bepaalde zaken moest uitvoeren en dat onveilige situaties veroorzaakte, stopte hij met werken. Door een reorganisatie in het bedrijf kon Frank toen 52 gelukkig genieten van een uitstapregeling. Zelf besefte Frank niet dat hij door zijn ziekte niet meer kon gaan werken. Hij vertelde iedereen dat hij met vervroegd pensioen was.”

En zo bleef Frank thuis en ging Rita terwijl werken. “De eerste jaren verliepen vrij goed. Het kruid had geen tijd om te groeien. Bij elk sprietje dat uit de grond stak, stond Frank paraat om het uit te trekken. Na een tijd sloeg dat om. Het kruid groeide en bleef groeien en Frank had niets in de gaten. Hij was ook almaar meer op zijn gemak als ik thuis was en trok zich op die momenten van niets aan. Dat was een teken dat de ziekte aan het evolueren was.”

Het Portiek

Op een dag kon Rita haar man overtuigen om naar een dagcentrum te gaan. “Hij vond dat aanvankelijk niet nodig, maar toen hij na zijn eerste dag terug thuiskwam, vertelde hij dat hij het er heel leuk vond. Sindsdien gaat Frank vier dagen per week naar Het Portiek, een dagcentrum voor personen met jongdementie.”

“Soms heb ik het gevoel dat hij me herkent, andere keren reageert hij niet” – Rita Debaere

En dan werden de nachten almaar zwaarder. “Tussen 21 en 5 uur stond Frank regelmatig op. Hij drukte tientallen keren per nacht op de lichtschakelaar. Soms begin ik al om 4 uur met werken. Dat was in die tijd heel moeilijk.”

In augustus vorig jaar moest Frank opgenomen worden in het ziekenhuis. “Hij is niet meer terug naar huis gekomen. Sinds oktober vorig jaar verblijft Frank in woonzorgcentrum Heilig Hart in Kortrijk. Hij woont en leeft er samen met oudere mensen. In Kortrijk is er immers geen woonzorgcentrum uitsluitend voor mensen met jongdementie.”

Voor Rita en dochter Delphine die al het huis uit is, is het zwaar. Rita is nog altijd aan het werk. Ze staat in voor het onderhoud bij On Time Sprinter Service. “Ik heb een gouden baas die me als het nodig is zelfs eens een halt toeroept. Ik wil me altijd sterk houden en altijd maar verder werken. Mijn werk is namelijk mijn uitlaatklep.”

Onwetendheid knaagt

Rita werkt in de voormiddag en gaat ‘s middags Frank bezoeken. Ze neemt soms haar hondje mee. Ondertussen zit Frank in een comfortrolstoel. “De ene keer heb ik het gevoel dat hij me herkent, de andere keer reageert hij niet. Ik vraag me soms af of Frank weet of ik er ben. Soms rolt er een traan over zijn wang. Dan denk ik dat hij zich afvraagt wat hij er zit te doen. Die onwetendheid knaagt enorm aan me”, zucht Rita.

Rita en Frank kwamen via Facebook in contact met vzw Het Ventiel. Het Ventiel biedt mensen met jongdementie individuele activiteiten aan en dat in het bijzijn van een persoonlijke buddy. Rita en Frank nemen regelmatig deel aan de wandelingen die de vzw organiseert. Rita helpt ook in het winkelatelier en in de kunstacademie. “Het Ventiel is mijn tweede familie geworden“, vertelt ze. “Ik kan er praten met partners van mensen met jongdementie. We begrijpen elkaar zonder veel woorden. Veel vrienden en zelfs familieleden zien we niet meer sinds Frank Alzheimer heeft.”

Autostal Groeninghe rijdt dit jaar zijn 6 Uren van Kortrijk voor de Warmste Week van Studio Brussel en steunt vzw Het Ventiel. Frank is trouwens een echte rallyfan én oud-mecanicien van Paul Lietaer. Vorig jaar bezocht hij het evenement vanuit zijn rolstoel. Rita: “Hij genoot met volle teugen.”

Op de Grote Markt van Kortrijk zal komend weekend een grote spaarpot staan. “We hopen dat ook piloten en copiloten bij hun passage over het podium aan Het Ventiel denken“, aldus Sandro Delaere van Autostal Groeninghe. De mensen van Het Ventiel organiseren er ook een kalenderverkoop.

(Els Deleu)