Radio Fiasco houdt reünie

Bij de start werkte Radio Fiasco vanuit een tuinhuis. (GF)
Redactie KW

De medewerkers van het ter ziele gegane radiostation Radio Fiasco hielden een reünie. Fiasco was de vrije radio die tussen 1982 en 2006 uitzond vanuit Wielsbeke. Voor voorzitter Jos Lagast (70) uit de Wandellaan was de reünie een complete verrassing.

In 1982 richtte Jos Lagast Radio Fiasco op in Wielsbeke. Jos was manager en tekstschrijver van verschillende Vlaamse zangers, zoals Eddy Dovan. Hij schreef in die tijd ook artikels voor onze krant. “Vanuit die jobs besloot ik een vrije radio op te richten. In die tijd had je maar BRT 1, BRT 2 en BRT 3. Er werden toen veel vrije radio’s opgericht. De eerste vijf jaar verbleven we in het tuinhuis achter het huis van oud-burgemeester Noël Demeulenaere. Dat tuinhuis droeg de naam Fiasco. De naam was perfect, want mocht het project niet slagen, dan zouden we onze naam niet gestolen hebben”, lacht Jos. Bij de oprichters zaten Hubert Pauwels, Carlos Pauwels, Pol Pauwels, Bart Verbrugge en Geert Decru.

Umberto

In totaal hebben 98 verschillende deejays plaatjes gedraaid en programma’s gepresenteerd op Radio Fiasco, allemaal vrijwillig. Sommigen gingen later hun geluk beproeven bij grotere radio’s. Jos motiveerde de jonge gasten om altijd maar beter te presenteren.

“Hun Engelse en Franse uitspraak van liedjes of groepen moest perfect zijn. Daarnaast waren onze programma’s ook populair. Onze programma’s sloegen dan ook aan. Ik herinner me dat Radio 2 West-Vlaanderen onze rubriek Het geluid van de week overgenomen heeft, waarbij de luisteraars het geluid moesten raden. Ook Umberto van Hubert Pauwels werd sterk beluisterd. Dat was een programma met klassieke muziek voor senioren. Toen ik bij mijn ouders was, moest ik zwijgen als Hubert op de radio was”, weet Jos nog. Er kwamen ook heel veel bekende Vlamingen op bezoek in de studio van Fiasco.

“Margriet Hermans, The Dinky Toys of Christoff in zijn beginjaren. Daarnaast interviewden we ook Clouseau, Soulsister en Jean-Marie Pfaff”, vult Vincent Herman aan. Hij werkte op Fiasco sinds 1987.

Emotioneel weerzien

Uiteindelijk kon Fiasco niet meer optornen tegen de nieuwe nationale radio’s zoals Donna en Q-Music. Men besloot de radio te verkopen aan Radio Mango. “We konden jongeren minder motiveren om zich bij ons aan te sluiten. In 2006 ging Radio Fiasco uit de ether. Ik heb nooit spijt gehad van de verkoop en het afscheid. De glorieperiode was voorbij en het was tijd voor iets anders”, blijft Jos nuchter.

Nu vonden enkele toenmalige deejays het tijd voor een reünie. Enkel Jos wist niet dat de deejays weer samenkwamen.

“Het was een grote verrassing om die mensen terug te zien. Ik ben zelden zo emotioneel geweest als dit weekend. Radio Fiasco was een prachtige realisatie met een grote sociale functie, zowel voor de gemeente als voor de verenigingen. Ik zeg het niet graag, maar ik denk dat we trots mogen zijn op Radio Fiasco”, besluit Jos. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier