Radio Bingo vastberaden om opnieuw op de FM-band te horen te zijn

Willy Samaille, Radio Bingoman van het eerste uur, wil er alles aan doen om zijn geliefde lokale radio weer op de FM-band te krijgen. © (Foto SB)
Philippe Verhaest

Sinds 1 januari is Radio Bingo enkel nog online te beluisteren, nadat de radiohervorming van Vlaams mediaminister Sven Gatz (Open VLD) ervoor zorgde dat de FM-frequentie naar Wradio uit Elverdinge verhuisde. Maar het ruim 35 jaar oude lokale radiostation weigert de handdoek te gooien en trekt naar de Raad van State om de beslissing aan te vechten.

9 mei 1982 zal voor eeuwig in het geheugen van Willy Samaille gegrift staan. Die dag om 14 uur ging Radio Bingo voor het eerst in de ether en ruim 35 jaar is de man nog altijd actief bij dé Roeselaarse lokale radio.

Vier jaar na de start werd Bingo de eerste wettelijk erkende vrije radio van de stad en anno 2018 is het de enige die nog op Roeselaars grondgebied actief is. Op het hoogtepunt telde Roeselare liefst zeven lokale radiozenders, met Intercity later werd die Alpine Uilenspiegel, Liberty, Rolarius, Merlijn en Atlanta.

“Wij zijn de enige die het tot in 2018 geschopt hebben”, glimlacht Willy. “Al had ik wel liever gezien dat we nog altijd te vinden waren waar we thuishoren: op de FM-band.”

Toen het nieuws hen bereikte dat 107.2 fm hun vertrouwde frequentie per 1 januari aan Wradio uit Elverdinge werd toevertrouwd, stond de wereld van iedereen bij Bingo stil. “Het was een enorme slag in ons gezicht”, vervolgt Willy. “We hadden nooit gedacht dat zo’n scenario werkelijkheid zou worden. 35 jaar lang hadden we het beste van onszelf gegeven en dat plots, in één oogwenk, wordt al het mooie werk van tafel geveegd. We gingen er van uit dat ons groot luisterbereik de doorslag zou geven, helaas bleek dat niet zo.”

Minder bereik

Het plan B, dat in alle stilte toch werd voorbereid en in de schuif zat, moest uitgehaald worden: enkel nog online doorgaan. “Ons grote geluk dat we op een pak online luisterplatforms te vinden zijn en luisteraars uit pakweg Frankrijk, Duitsland en zelfs Australië lokken. We zijn en blijven een lokaal product, maar zijn internationaal te beluisteren. Al moeten we toegeven dat het gevoel niet hetzelfde is. Via de FM-band nog altijd de meest gangbare manier waarop mensen naar de radio luisteren bereikten we een pak meer mensen.”

“In één oogwenk werd 35 jaar werk van tafel geveegd. Dat laten we niet zomaar gebeuren”

Toen Bingo zijn frequentie verloor, maakte dat bij veel mensen iets los. “Ongeloof, vooral. Onze trouwe luisteraars vonden het doodjammer dat ze voortaan niet meer konden afstemmen op hun favoriete radiozender. De enige pleister op de wonde is dat we niet alleen zijn. In totaal werden zeventien lokale radiostations van de FM-band verbannen,, waaronder ook bekende spelers als Caraad uit Tielt en Exclusief uit Brugge. “

Uitsluitsel tegen zomer

Ondertussen doet Radio Bingo al ruim een maand zijn ding via het internet, maar het doel blijft om opnieuw een plekje op de FM-band te bemachtigen. Daarvoor trekt het nu naar de Raad van State. “We willen de voorbije 35 jaar niet zomaar laten verdwijnen”, benadrukt Willy. “Daarom hebben we het dossier stevig bestudeerd en we hebben genoeg elementen aangetroffen om aan te vechten. We zijn trouwens lang niet de enige lokale radio die naar de Raad van State stapt. Dat wil toch iets zeggen. Wij vrezen dat er bij de toewijzing wat nattevingerwerk aan te pas is gekomen, want ons dossier was erg stevig.”

Voor het voortbestaan van Bingo vreest Willy niet. “Aanvankelijk waren we erg triest, maar dat gevoel maakte al snel plaats voor boosheid om wat er gebeurt is. Nu zijn we vooral strijdvaardig en willen we terugkeren. Onze plaats is op de FM-band en daar zal Radio Bingo ook weer te horen zijn. Hopelijk hebben we tegen deze zomer uitsluitsel.”

Straatbeeld

Ondertussen blijven de ongeveer zestig medewerkers van Bingo hard werken. “Onze programmatie is online nagenoeg identiek dan voorheen. En we zullen ook in het Roeselaarse straatbeeld te zien blijven: tijdens het carnaval en de Batjes begeven we ons onder het volk. En onlangs nog hebben we onze tenten opgeslagen in het Europees parlement in Brussel, waar we gesprekken voerden met streekgenoten Tom Vandenkendelaere, Geert Messiaen en Bart Vandewaetere. Wie geen ambitie meer heeft, onderneemt zo’n projecten ook niet. We kijken met Radio Bingo hoopvol naar de toekomst. En hopelijk speelt die zich weer in de FM-wereld af.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier