Radio 2 West-Vlaanderen gaat 35 jaar terug in de tijd

Peter De Groot © KD
Redactie KW

Van 5 tot en met 9 november brengt Radio 2 West-Vlaanderen zijn regionaal middagprogramma zoals ‘Studio West’ het deed 35 jaar geleden. “Veel dingen zitten nog in het West-Vlaams collectief geheugen”, aldus presentator van toen Peter De Groot.

Op 5 november zal kort na 12 uur bij Radio 2 het ‘indicatief’ van de regionale middaguitzending weerklinken zoals het 35 jaar geleden klonk: Pulstar van Vangelis. “Nu heet een indicatief een tune”, lacht Peter De Groot. “Wist je dat deze tune 14 jaar lang gebruikt werd? Nu zou dat niet meer mogelijk zijn.”

In 1983 begon de toenmalige BRT met nieuws uit de regio. Het was het antwoord op het succes van de ‘vrije radio’s’, die programma’s maakten voor mensen uit hun buurt. Dat deed de openbare omroep voortaan ook, op BRT2, want zo heette het amusementsnet van de radio toen. Op de middag viel het normale zendschema in vijf stukken. Er werd ‘ontkoppeld’, zo heette dat in de wandelgangen.

Studio West

Elke luisteraar hoorde een programma op maat van zijn provincie. In Kortrijk ontstond zo ‘Studio West’. Het was een team onder leiding van wijlen journalist Jan De Bruyne. Rockjongen Peter De Groot werd de presentator. Er ontstond een redactie die reportages maakte en nieuwsbulletins. Producer Wim Chielens drukte zijn stempel niet alleen met prijswinnende reportages, maar ook met live-uitzendingen, spelletjes en humorbijdragen.

35 jaar later wil Radio 2 ‘Studio West’ nog eens overdoen. “Het wordt een week waarin ik me elke dag, samen met de luisteraars, informerend zal amuseren. Dat dit kan tijdens een week waarin de muziek uit de jaren ’80 centraal staat, zal het plezier alleen maar vergroten. Ik zal dus met veel overtuiging nog eens kunnen herhalen wat ik vroeger vaak heb gezegd: “Welkom bij je dagelijkse uur radio van en voor West-Vlaanderen.”

Radiospelletjes

Ook de toenmalige spelletjes komen aan bod. Zo kan je elke dag nog eens meespelen met ‘Op de hoogte’, het legendarische radiospel waar de luisteraar moest raden op welke toren of gebouw An Lepère zat. Het wordt opnieuw aan de luisteraar om dit te ontdekken. Wim Chielens presenteert op vrijdag nog een allerlaatste keer ‘Weekendtips’. Hij wou het publiek daarmee informeren en amuseren, of net omgekeerd. Wat de luisteraar vooral nog weet zijn de legendarische grapjes en lachbuien van Wim en Peter.

(PVH)