Racing Club Roeselare trekt deze zomer naar Kachtemsestraat

Nico Vandewynckel op het vertrouwde circuit langs de Koning Leopold III-laan. Binnen enkele maanden trekt de club richting Kachtemsestraat. (Foto SB) © (Foto SB)
Philippe Verhaest

Nog enkele maanden en Racing Club Roeselare kan het huidige circuit langs de Koning Leopold III-laan inruilen voor een gloednieuw onderkomen in de Kachtemsestraat. De werken zouden eind deze maand al van start gaan. “We kijken enorm uit naar onze nieuwe stek”, zegt penningmeester Nico Vandewynckel.

De Racing Club Roeselare werd in 1986 opgericht en zette haar eerste stapjes langs de Kleine Kalkenstraat en maakte in 2006 de oversteek naar de huidige locatie in de Koning Leopold III-laan, waar de vereniging een 273 meter lang circuit heeft, met de schuttersvereniging Sint-Michiel en de Roeselaarse Politiehond als buren.

Maar net als die twee andere verenigingen die een onderkomen vinden in een aan een nagelnieuw complex op De Ruiter moest ook Racing Club Roeselare op zoek naar een nieuwe thuis. “Binnenkort verrijst op deze site een nieuwe woonzone”, legt penningmeester Nico Vandewynckel (43) uit. De man is al 25 jaar aan de club verbonden en werd in 2010 zelfs Europees kampioen in de 1/8 nitroklasse.

“Onze club telt momenteel 102 actieve leden en die zijn allemaal gebeten door het racen met telegeleide wagens, zowel op elektriciteit als brandstof.” Racing Club Roeselare organiseert jaarlijks een achttal clubwedstrijden en vormt ook het decor voor twee Belgische kampioenschappen. Het seizoen duurt telkens van maart tot oktober en ondertussen leeft de club op goeie voet met de buren.

“In 2010 waren er even wat perikelen rond geluidsoverlast, maar na goeie afspraken zijn die problemen helemaal van de baan. We hebben toen onze rijtijden verminderd en onderhouden nu ook de beste relaties met het stadsbestuur.”

5.400 vierkante meter

In 2014 kreeg de raceclub het nieuws dat er een nieuwe thuis gezocht moest worden. “We waren bereid om andere oorden op te zoeken, maar enkel als de voorwaarden goed waren”, vervolgt Nico. “We zitten hier immers erg goed: een goed circuit, een eigen kantine en vooral veel ruimte. In de Koning Leopold III-laan hebben we liefst 5.400 vierkante meter ter beschikking.” De erfpacht loopt nog tot 2032.

Samen met de stad werd uiteindelijk een terrein langs de Kachtemsestraat gevonden. “Daar kunnen we terecht op een even groot terrein tussen de E403 en het dierencrematrorium Hoka Service. Uiteraard zijn we tevreden met deze oplossing. Het circuit zal met 270 meter nagenoeg even lang zijn en we zullen opnieuw over een eigen kantine kunnen beschikken. Nog even wachten en onze club kan in een ultramoderne omgeving aan de slag.”

“Onze nieuwe locatie zal onze club zeker een stevige boost bezorgen”

Om mogelijke geluidsoverlast voor de weinige buren te vermijden, nemen de stad en club enkele proactieve maatregelen. Langs de kant richting Poco Loco en de Kachtemsestraat zelfs komen keermuren van 66 en 16 meter lang. Zo beperken we de hinder tot een absoluut minimum.”

Zestig werkdagen

De werken die volgens Nico zo’n 400.000 euro zullen kosten starten eind deze maand al. “Normaal moet het geheel na zestig werkdagen afgewerkt zijn, maar met de club staan we zelf in voor de aansluiting van elektriciteit, verwarming en elektriciteit en ook de inrichting nemen wij voor onze rekening. De stad tekent voor de realisatie van de piste, het podium, de paddock, afsluiting en kantine.”

Tijdens het weekend van zaterdag 24 maart trapt Racing Club Roeselare het nieuwe seizoen nog langs de Koning Leopold III-laan af, maar nu al kijkt het uit naar de verhuizing. “Die moet in de loop van komende zomer een feit zijn. Maar indien de deadline niet gehaald wordt, kunnen we het huidige seizoen ook nog perfect langs de Koning Leopold III-laan afwerken. We kijken enorm uit naar onze nieuwe stek. Die zal zeker voor een boost binnen onze club zorgen. Onze leden komen nu al uit alle windstreken, we hopen om straks nóg nieuwe mensen aan te trekken”, besluit Nico.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier