Psychotherapeutisch centrum Rustenburg viert 50ste verjaardag met opendeurdag

Redactie KW

Over heel Vlaanderen geniet het centrum een stevige reputatie die gestoeld is op een psychoanalytische benadering van patiënten met psychische problemen.

In Rustenburg kunnen maximum 72 patiënten verblijven, verspreid over drie paviljoenen. Daarnaast kunnen er achttien mensen in dagbehandeling komen. De psychiaters bieden eveneens ambulante behandeling aan. “Jaarlijks worden ongeveer 240 mensen in het centrum opgenomen, velen voor de eerste keer”, schetst Joost Vanhaecke, algemeen directeur van PTC Rustenburg. “Patiënten kunnen hier maximum ongeveer zes maanden verblijven. De meesten onder hen doen die termijn ook uit. Onze manier van werken spoort dan ook niet zozeer met de tijdgeest die vaak staat voor snel en onmiddellijk resultaat. Grondige verandering van ernstige problemen vergt de nodige tijd.”

Rustenburg concentreert zich op mensen met stemmings-en angstproblemen, depressieve klachten en borderline. Wie als hoofdproblematiek verslaving of psychoses heeft, wordt hier niet behandeld. Binnen een groepswerking met verbale en non-verbale therapieën krijgen patiënten tijd en ruimte om stil te staan bij zichzelf en een nieuw verhaal te schrijven. “In onze sterk op directe impulsen en onmiddellijke bevrediging geörienteerde samenleving moet je ook leren met jezelf te zijn, stil te staan bij jezelf”, zegt Riet Marcus, directeur patiëntenzorg van PTC Rustenburg. “Aan ons om tijdens de opname de tijd en ruimte te benutten om dit samen met de patiënten te doen.”

(svv)