Pseudovogelgriep verlamt deel verenigingsleven in Zulte

13/07/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 12/07/18 om 09:44

De streek rond Zulte heeft te kampen met een uitbraak van pseudovogelgriep, ook wel de 'ziekte van Newcastle' genoemd. De ziekte startte bij een kippenbedrijf in Zulte. In een straal van 500 meter rondom het bedrijf zijn strenge maatregelen genomen. Maar ook in een straal van 10 kilometer mogen geen samenscholingen van pluimvee zoals duiven, vinken of kippen plaatsvinden.

De burgemeester van Zulte, Simon Lagrange, kreeg vorige week zondag te horen dat er een besmettingshaard van de ziekte van Newcastle ontdekt was in zijn gemeente. De volgende dag was er beraad met verschillende partijen: onder andere het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen), de politie en de milieuambtenaar zaten rond de tafel om een strategie te bespreken. "Binnen een straal van 500 meter rond het besmette bedrijf moesten alle particuliere- en professionele pluimveehouders hun dieren inventariseren, registreren en vaccineren", vertelt de burgemeester. De gemeente hielp de particulieren een handje. Een milieuambtenaar heeft de registratie gedaan voor de bewoners. Hij ging bij een 45-tal gezinnen op bezoek om de dieren ...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!