Protest buurtbewoners tegen appartementen op site Pommé in Staden

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

Het Roeselaarse Kern Development plant op de site Pommé in de Diksmuidestraat de bouw van twee appartementsblokken. In een van de blokken zouden assistentiewoningen ondergebracht worden. In een latere fase zou er nog een appartementsblok opgetrokken worden. De villa van wijlen Charles Pommé zou daarvoor gesloopt worden. Een groep buurtbewoners ziet die plannen evenwel niet zitten. Ze vrezen voor verkeerschaos en parkeerproblemen.

“Het gaat echt om gigantische appartementsblokken”, klinkt het bij de buurtbewoners. “In een eerste fase zal een appartementsblok met 30 woningen en een blok met 30 assistentiewoningen gebouwd worden. In een latere fase zou daar nog een derde blok met 40 woningen bijkomen. De blokken zullen vier verdiepingen hoog zijn, een ervan zou 71 meter op 16 groot zijn. De blokken zullen het straatbeeld van de Hogeschuurstraat, de Diksmuidestraat en van Staden in het algemeen definitief veranderen. Meer dan 100 wagens zullen dit terrein dagelijks op en af rijden en een verkeerschaos in beide straten veroorzaken. Veel woningen in de buurt zullen voor altijd in de schaduw van de blokken staan of hebben geen privacy meer in huis of tuin.”

parkeerproblemen

“We voorspellen ook parkeerproblemen in de buurt. Nu al zijn er in de buurt te weinig parkeerplaatsen. Voor het ene appartementsblok zijn 45 parkeerplaatsen en 6 parkeerplaatsen voor bezoekers voorzien. Voor het blok met de 30 assistentiewoningen zijn er slechts 10 parkeerplaatsen voorzien. We vermoeden ook dat de bouw van de assistentiewoningen slechts een dekmantel is om het college van burgemeester en schepenen ertoe te bewegen om het project goed te keuren. Voor assistentiewoningen is er immers een erkenning nodig en die heeft men waarschijnlijk niet. Bovendien wordt de villa Pommé gesloopt terwijl dit een markante erfgoedvilla is. We vinden het hallucinant dat slechts zes mensen, namelijk het huidig schepencollege, over het toekennen van de vergunning van het project dienen te beslissen. Een aantal buurtbewoners is alvast van plan bezwaar aan te tekenen tegen het project.”

geen erfgoed

Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) staat de villa niet op de erfgoedlijst. “De villa staat wel op een lijst van merkwaardige gebouwen, maar is niet beschermd en staat ook niet op de erfgoedlijst”, aldus de burgemeester. “Er kan bijgevolg een sloopvergunning afgeleverd worden. Voor de realisatie van het project hebben we overigens de voorwaarde opgelegd dat het voor een stuk ook om een sociaal project moet gaan en niet zomaar over appartementen.”

Volgens de burgemeester is er ook voldoende parkeergelegenheid voorzien. “Per appartement is anderhalve parkeerplaats voorzien, wat neerkomt op 45 ondergrondse parkeerplaatsen”, weet de burgervader. “Aan de kant van de Hogeschuurstraat is ook een vrij grote bezoekersparking met aparte ingang gepland. Er is zeker voldoende parkeergelegenheid op de site voorzien. Er werd ook een maximum bouwhoogte voor de appartementen vastgelegd. Daarbij werd ook bepaald dat de bouwhoogte aflopend moet zijn. Concreet betekent dit dat de bouw het hoogst is aan de kant van de Diksmuidestraat en dat de bouwhoogte aflopend minder hoog wordt naar de Hogeschuurstraat toe. Uiteraard staat het de buurt vrij om bezwaren in te dienen bij het college van burgemeester en schepenen.” (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier