Project ‘Toeleiders in diversiteit’ in Brugge krijgt positieve evaluatie

Op onze foto wordt Habiba geflankeerd door de burgemeester en schepen Annys. Haar collega Cynthia was verontschuldigd, zij is momenteel in bevallingsverlof. © foto PM
Redactie KW

Twee jaar geleden startte het project ‘Toeleiders in diversiteit’, in een samenwerking tussen de stad Brugge en het Agentschap Integratie en Inburgering. Na twee werkjaren bewijst het initiatief zijn nut, blijkt uit een eerste evaluatie.

Dag na dag staan Habiba Kerouach en Cynthia Owembabazi, de twee ‘toeleiders in diversiteit’, beschikbaar in het Huis van de Bruggeling. Tussen Bruggelingen van buitenlandse herkomst die nieuw zijn in de stad en plaatselijke diensten en organisaties zijn de twee dames de brugfiguren.

“Zelf kwam ik twaalf jaar geleden naar België en in het begin had ik het bijzonder moeilijk, niet alleen met de taal maar ook met het vinden van de weg langs allerlei instanties”, vertelt Habiba, die afkomstig is van Marokko. “Daarom besloot ik mij toe te leggen op het helpen van medemensen die zich proberen te integreren!”

Wegwijs

‘Toeleiders’ proberen nieuwkomers – soms letterlijk – wegwijs te maken in hun nieuwe leefomgeving. Dat doen zij door hen bij te staan bij het beheren van allerlei documenten en hen te verwijzen naar de juiste instanties en verenigingen. Zij laten de nieuwe Bruggeling niet alleen kennis maken met officiële kanalen en instellingen, maar ook met allerlei andere diensten en verenigingen.

Tijdens de evaluatiedag komt ook burgemeester Dirk De fauw de ‘toeleiders’ en de mensen die op diverse niveaus het project omkaderen een hart onder de riem steken. “Stel, op vakantie in een land waar je geen enkele band hebt met de gebruiken of met de taal, ben je je portefeuille kwijt of hebt je een ongeval”, stelt de burgemeester, “Het is die hulpeloosheid die mensen ervaren die van de andere kant van de wereld bij ons hun leven proberen op te bouwen. Het warme gevoel dat je ervaart wanneer iemand je dan uit de nood helpt, dat is waar onze ‘toeleiders’ werk van maken!”

Onmisbaar

Schepen van Sociale Zaken Pablo Annys bevestigt aan de hand van concreet cijfermateriaal dat het initiatief zijn onmisbaarheid heeft bewezen. De twee mensen die met hun beschikbaarheid en inzet het project dragen, blijken daarbij een sleutelrol te spelen. “Met Cynthia en Habiba beschikken wij over twee sterke krachten“, luidt het, “Samen beheersen zij niet minder dan twaalf talen. Naast diverse Europese talen gaat dat van Arabisch tot Marokkaans en van Luganda tot Swahili! Ik zie het weinigen onder ons klaarspelen!”, lacht de burgemeester. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier