Project Laubia voor mensen met gedrags- en emotionele stoornis ingehuldigd in Poperinge

© (Foto MD)
Redactie KW

Op het kasteeldomein van De Lovie werd de nieuwbouw Laubia ingehuldigd. Het betreft een nieuwbouw voor personen met een verstandelijke handicap en bijkomende GES-problematiek.

GES staat voor Gedrags- en Emotionele Stoornissen. Dit zijn mensen met een complexe psychiatrische problematiek en/of autisme, met een zeer lage psychische draagkracht en beperkte zelfcontrole. Thuis wonen lukt niet meer omdat samenleven onveilig of onhaalbaar is geworden. Omwille van hun verstandelijke handicap is opname in de psychiatrie niet vanzelfsprekend en veelal niet mogelijk. In de voorbije 25 jaar heeft De Lovie heel wat ervaring opgedaan in de ondersteuning van deze mensen. Deze ervaring hebben ze vertaald in een uniek concept op het vlak van infrastructuur: Laubia, een warme en veilige thuis bestaande uit vier woonunits voor vijf personen.

Directeur Patrick Deferme: “We zijn al sinds 2012 bezig met het ontwerp. Uiteindelijk heeft het geheel 3.260.000 euro gekost. We haalden een half miljoen euro bijeen via sponsoring, evenementen en giften. Laubia bestaat uit vier units van vijf kamers, met eigen leefruimte en terras. Alle kamers hebben een sanitaire unit met lavabo, douche en toilet. Overal staat grondvast en/of muurvast meubilair. Twee kamers op vijf werden geluidsarm ingericht.”

Minster Jo Vandeurzen mocht Laubia inhuldigen. “Ik ben erg onder de indruk van de werking van De Lovie. Onze sociale sector vormt een enorme uitdaging. Laubia is een specialisatie voor een wel heel specifieke hulpvraag. Dit moet bekend gemaakt worden in heel Vlaanderen. Chapeau!”

Coördinator Melina Clarisse: “Onze ervaring en visie, die we al dertig jaar hanteren, wordt steeds verder bijgestuurd. De autonomie van onze bewoners is heel belangrijk. Hierbij gaan we uit van hun mogelijkheden, niet van hun beperkingen.”

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier