Primeur voor Oostends AZ Damiaan in strijd tegen legionella

Door stroom te steken op koperen en zilveren vorken, komen ionen vrij die de leidingen vrijwaren van bacteriën en vooral van legionella. © Holland Water
Redactie KW

Het AZ Damiaan in Oostende pakt uit met een speciale installatie die de waterleidingen constant zuivert en het drinkwater zo vrijwaart van bacteriën en legionella.

Het ziekenhuis installeerde als eerste in België de zogenaamde Bifipro-installatie die gebruik maakt van koper-zilver ionisatie. De installatie werd maandag voorgesteld door het AZ Damiaan en producent Holland Water.

Dit systeem is in thuisland Nederland al op 300 plaatsen geïnstalleerd, maar de toepassing in België bleef een tijdlang op zich wachten. Pas in december 2014 keurde België het systeem officieel goed. AZ Damiaan sprong als eerste op de kar.

Stroom op de waterleiding

Waterleidingen kunnen na een tijd dichtslibben, of waar er niet frequent water doorstroomt kunnen bacteriën zich ontwikkelen. Bifipro gaat dat proces tegen. Door stroom te steken op koperen en zilveren vorken, komen ionen vrij die de leidingen vrijwaren van bacteriën en vooral van legionella.

“Dit is goed nieuws en een voorbeeld voor de hele Belgische zorgsector. In België zijn namelijk nog veel zorgtehuizen, ziekenhuizen, bejaardenoorden, maar ook hotels, vakantieparken en kantoorcomplexen die niet adequaat zijn beschermd tegen legionella”, aldus Leo De Zeeuw, zaakvoerder van Holland Water.

Het systeem is ook duurzaam, want de energiekosten komen een flink pak lager te liggen. Zo spaart AZ Damiaan op jaarbasis 23.000 euro uit. “In goed twee jaar hebben we dit systeem terugverdiend”, meent de directie van het Oostendse ziekenhuis.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier