Primeur in Vlaanderen: onbemande bibliotheek in Geluwe

Schepen Sanne Vantomme en personeelslid Ann Vandermeersch in de Geluwse bib die geautomatiseerd wordt. © LVW
Redactie KW

De bibliotheek in Geluwe zal vanaf het najaar toegankelijk zijn buiten de vaste openingsuren. Geluwe en Bree (Limburg) krijgen de primeur voor een onbemande bibliotheek. Vaste gebruikers zullen een unieke code krijgen, waarmee ze in combinatie met hun elektronische identiteitskaart elke dag binnen zullen kunnen. Om bijvoorbeeld boeken of dvd’s te komen inleveren en ontlenen. Of om in de leeszaal de krant of een tijdschrift te lezen.

Een onbemande bibliotheek zal bijvoorbeeld zelfstandigen ten goede komen. “We hoorden van vaste bezoekers dat de openingsuren van de bib voor sommige mensen ontoereikend zijn of niet passen”, aldus schepen van Cultuur Sanne Vantomme (N-VA). “Bijvoorbeeld voor iemand die pas naar de bib kan na sluiting van zijn of haar winkel of kantoor. Of mensen in loondienst die lang moeten werken.”

“We hoorden die verzuchtingen van ons personeel, maar ook tijdens de bibliotheekcommissie of cultuurraad. We beginnen in het filiaal in Geluwe en gaan dan evalueren. Het is de bedoeling dat systeem ook in de bib Wervik te laten installeren.” Er komen in Geluwe camera’s, nieuwe sloten en ook de verlichting wordt geautomatiseerd. Het bestek komt op de gemeenteraad begin juli.

De bib langs de Jeruzalemstraat in Geluwe is nu gesloten op dinsdag, zaterdagnamiddag en uiteraard ook op zondag. Met deze automatisatie gaat de bibliotheek onbeperkt open zijn. Op het budget is er voor het toch wel opmerkelijk project een krediet van 137.000 euro voorzien. Wat toch wel veel geld is. “In de twee bibliotheken worden ook de zelfontleenbalies vernieuwd”, legt de schepen uit.

Een bibliotheekpas kost voor volwassenen per jaar vijf euro. Boeken lenen is gratis.

(EDB – foto LVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier