Primeur in Kortrijk en Koksijde: private bewakingsfirma werkt samen met politie

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In Koksijde zijn er al enkele mensen van bewakingsfirma Securitas aan de slag. In Kortrijk worden ze nog opgeleid en startten ze vanaf begin maart. Bedoeling is dat ze de politiekorpsen, die de laatste jaren met een stevig personeelstekort kampen, gaan ondersteunen. Ze mogen wel niet alle taken uitvoeren.

PZ Vlas, PZ Westkust en private veiligheidsfirma Securitas slaan de handen in elkaar voor een uniek samenwerkingsproject. Private bewakingsagenten zullen de politiekorpsen 24 uur per dag, 7 dagen op 7 ondersteunen in het uitvoeren van gerichte en cruciale taken. Nog nergens in België wordt dat al zo uitgebreid gedaan.

De werknemers van Securitas zullen worden ingezet om de camera’s die overal in de stad hangen te bekijken en om de telefoon op te nemen. Ze zijn wel beperkter in hun activiteiten dan de politiemensen. Zo hebben ze geen toegang tot de camera’s die in de cellen hangen.

“In de politiezone Vlas rolden wij afgelopen jaren een uitgebreid en ingrijpend cameranetwerk uit, zowel in het centrum van Kortrijk, Kuurne en Lendelede als op de vele invalswegen er rond. Dit resulteerde in bijna 200 veiligheidscamera’s en 23 slimme camera’s die permanent nummerplaten scannen, de zogenaamde ANPR-camera’s. De bewakingsagenten zullen onze politiemensen dag en nacht bijstaan bij het bekijken van de camerabeelden zodat de politie zoveel mogelijk feiten, of het nu om een fietsdiefstal, een diefstal met geweld of een inbraak in een woonwijk gaat, zou kunnen voorkomen en ophelderen“, aldus Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Dankzij de hulp van de private firma zal de Kortrijkse politiezone Vlas binnenkort 24 uur op 24 telefonisch bereikbaar zijn. En ook het onthaal wordt vanaf maart opnieuw de klok rond bewaakt. Dat was de laatste jaren niet meer het geval wegens gebrek aan personeel.

Korpschef Nicolas Paelinck: “In 2019 zullen te weinig inspecteurs de schoolbanken verlaten, als korpschefs moeten we dan ook creatief zijn. En net daar kan private bewaking soelaas bieden. Naast het opvangen van personeelstekorten, heeft een samenwerking met de private veiligheid nog andere belangrijke voordelen. We kunnen ons blijvend richten op onze kerntaken en daar draait het allemaal om. Bovendien spreken we ook van een financieel aantrekkelijk kostenplaatje. Ik meen dat duur betaalde politiemensen moeten ingezet worden voor beschermingstaken en private bewakingsdiensten kunnen ingezet worden voor bewakingsopdrachten. Zo is er een complementariteit. Tevens zien we in Nederland en Frankrijk dat dergelijke samenwerking duidelijk haar vruchten blijkt af te werpen.”

Primeur in Kortrijk en Koksijde: private bewakingsfirma werkt samen met politie

In België telt Securitas meer dan 6000 werknemers die allemaal grondig gescreend worden voor ze in een politiesecretariaat aan de slag kunnen. Roeland De Vulder, area manager Securitas: “In de politiezones Westkust en Vlas zetten wij een vaste poule van onze meest ervaren bewakingsagenten in. Zij hebben allemaal een uitgebreid selectie- en rekruteringsproces ondergaan, wat hen bijgevolg heel geschikt en gemotiveerd maakt om in een politieomgeving te werken. Onze bewakingsagenten werken in hun Securitas uniform en worden tijdens hun dienst in het commissariaat aangestuurd door de lokale teamchef in de dispatching.”

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier