Priester krijgt doodsbedreigingen voor hulp aan transmigranten in Zeebrugge

Al jaren zet priester Fernand Maréchal de deuren van zijn kerk open voor vluchtelingen. © a-KW
Redactie KW

Al jaren zet priester Fernand Maréchal de deuren van zijn kerk open voor vluchtelingen. Samen met een groep vrijwilligers deelt hij dagelijks eten uit en geeft hij hen een plaats waar ze hun gsm kunnen opladen.

Wat zij zelf als een vanzelfsprekende daad van barmhartigheid zien, wordt vandaag op agressie en onbegrip onthaald. Er worden eieren naar de kerk en het huis van Fernand Maréchal gesmeten door buurtbewoners en via sociale media jutten mensen elkaar meer en meer op om ‘actie’ te ondernemen, de migranten met honden weg te jagen…

Uitzichtloze situatie

“Meer en meer word ik uitgescholden. Ik ontving zelfs al verschillende doodsbedreigingen. Wat me echt beangstigt, is dat op sociale media het plan concreet vorm krijgt onder een groep bewoners om in groep naar de kerk af te zakken en er op de vuist te gaan met de migranten die we hier te eten geven. Dit dreigt echt volledig uit de hand te lopen”, zegt Fernand Maréchal.

De priester erkent dat er een probleem is met een groeiend aantal migranten uit Noord-Afrika, die zich in Europa echt in een uitzichtloze situatie bevinden en zich bovendien schuldig maken aan autodiefstallen of vandalisme. “Dergelijke criminele feiten kunnen en mogen niet getolereerd worden. Ik ben zelf vragende partij dat de politie tegen hen krachtdadig kan optreden. Velen van hen beangstigen zelfs de vluchtelingen uit Eritrea, Ethiopië, Libië… die hier ook nog steeds komen schuilen.”

Ik kan niet begrijpen waarom alle beleidsmakers meedingen in een opbod dat nu echt in geweld dreigt te ontploffen

De politie treedt echt steeds hardhandiger op, zonder enig onderscheid te maken. Ook bij hen groeit de frustratie.

Sylvie Micholt, advocaat van de vrijwilligers: “Door de moeilijkheden hen te identificeren, de problematische veiligheidssituatie in hun regio van herkomst én het diepe wantrouwen tussen hen en de politie is het in vele gevallen onmogelijk om hen ook effectief van het grondgebied te verwijderen. De politie heeft geen andere optie dan deze mensen terug vrij te laten met een ‘bevel het grondgebied te verlaten’ in de hand, waarna ze een aantal dagen later opnieuw worden opgepakt, op deze manier krijg je bovendien ook opgeblazen statistieken waar migranten tot tien keer toe geregistreerd worden door de politie.”

Groeiend onveiligheidsgevoel

Het gevolg is een groeiend onveiligheidsgevoel, polarisering én oplopende agressie bij alle partijen. “Er moet ingegrepen worden, want de situatie dreigt uit de hand te lopen. Vanuit de vrijwilligers kreeg ik melding dat verschillende niet-begeleide minderjarigen reeds verschillende keren werden opgepakt door de politie zonder dat ze aan de Dienst Voogdij werden overgedragen, waar ze wettelijk toe verplicht zijn”, aldus Sylvie Micholt. “Vorige week heb ik de site samen met twee medewerkers van het Kinderrechtencommissariaat bezocht. Ook zij waren diep onder de indruk van wat ze aantroffen.”

“Al jarenlang help ik hier enkele tientallen vluchtelingen. Deze getallen zijn de laatste tijd niet uitgesproken toegenomen. De overlast is dat de afgelopen weken wél, maar het blijft een beheersbaar probleem. Ik kan niet begrijpen waarom alle beleidsmakers meedingen in een opbod dat nu echt in geweld dreigt te ontploffen”, zegt Fernand Maréchal.

Reguliere procedures

De oplossing ligt nochtans voor de hand. Sylvie Micholt: “In plaats van de migranten hier zonder echt resultaat op te jagen, moeten zij eens goed ingelicht worden door iemand anders dan hun smokkelaar. Ook zij zijn het doelloos zoeken naar stabiliteit moe. Wie recht heeft op bescherming kan zo naar de reguliere procedures geleid worden, weg van de haven. Wanneer het vertrouwen met deze mensen enigszins wordt hersteld, kunnen zij ook helpen om de rotte appels aan te wijzen die de boel nu compleet verzieken.”

Het beangstigt me echt dat mensen nu het recht in eigen handen willen nemen en het op mij gemunt hebben

Ook met de buurtbewoners moet het gesprek aangeknoopt worden. Aan de huidige schijndaadkracht hebben ze niets. “Het beangstigt me echt dat mensen nu het recht in eigen handen willen nemen en het op mij gemunt hebben, terwijl ik hier al jarenlang maaltijden voorzie. Niet alleen voor vluchtelingen, maar ook voor de lokale bewoners die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Nu de situatie op ontploffen staat, kan ik niet anders dan de alarmbel luiden“, aldus nog priester Maréchal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier