Potlood treedt nog allerlaatste keer op in Izegem op verkiezingszondag

Potlood speelt nog een laatste keer, v.l.n.r. David Seys, Roel Maertens, Pieter Spillebeen en Willem Maertens. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Nog één keer springt de beruchte Izegemse band Potlood op het podium en dan valt het doek definitief. Op verkiezingszondag kan je de troubadours van het arbeidslied tijdens een aperitiefconcert in ‘t 25ste Uur bewonderen.

Potlood draagt al een lange geschiedenis met zich mee. De Izegemse band werd in 2000 boven de doopvont gehouden en bestaat nu uit frontman Pieter Spillebeen (34), Roel Maertens (35), David ‘Staf’ Seys (34) en Willem Maertens (32). “We brengen al 18 jaar de betere West-Vlaamse arbeidersliederen”, legt Pieter uit. “Vooral tussen 2003 en 2014 hebben we de zaken redelijk professioneel aangepakt. Toen volgden de optredens elkaar vaak in sneltempo op en hebben we een pak memorabele momenten meegemaakt. Met Potlood verzorgden we onder andere het optreden van Flip Kowlier tijdens de benefiet voor de betreurde Atreyu Bral, in Kortrijk waren we de opener voor Sylver en werden we zelfs boven het toen nog onbekende Balthazar verkozen en ook voor Milk Inc en het Zesde Metaal hebben we het publiek mogen opwarmen. Redelijk gek, aangezien onze nummers vrijwel uitsluitend op onze studentenkoten zijn ontstaan.”

Hét wapenfeit van Potlood is echter het album uit 2008, waarmee de groep een ode brengt aan de wc-madammen van deze wereld. “Dat leverde ons flink wat media-aandacht op en we waren zelfs te horen op Radio 2.”

“Onze nummers zijn vrijwel uitsluitend op onze studentenkoten ontstaan”

Op zondag 25 mei gaf Potlood het voorlopig laatste optreden. “Bij de Vlaamse verkiezingen stonden we bij ‘t 25ste Uur op de planken. Een daverend succes, maar door het gezinsleven en onze jobs raakte Potlood wat op de achtergrond verzeild. Maar vier jaar geleden hebben we Hein ‘Hoppie’ Dekiere van ‘t 25ste Uur beloofd om bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 opnieuw op te treden en die belofte willen we nu nakomen.”

Politieke connectie

Eind augustus werkten Pieter Spillebeen en co al een eerste klein optreden in Torhout af. “Om er weer in te komen”, grapt hij. “En bewust ook op een plek waar amper iemand ons kende. Maar eenmaal op het podium kwam alles terug. Het was de max. Nu kijken we echt uit naar zondag 14 oktober. Nog eens op Izegemse bodem en voor vertrouwde gezichten ons ding kunnen doen, dat wordt genieten.”

Een vervolg lijkt er echter niet aan te komen. “Optreden is leuk, maar het is steeds moeilijker om onze agenda’s in elkaar te laten passen. Daarom geven we liever nog één keer alles, dan een nieuw engagement aan te gaan. We hopen evenwel op een vol huis. De klassiekers van Potlood zullen, samen met een stevige pint, klaar staan.”

Met Roel broer van de burgemeester en neef Willem Maertens in de rangen heeft Potlood ook een stevige politieke connectie. “Dat maakt ons optreden op verkiezingszondag net iets specialer”, zegt Pieter. “Zes jaar geleden kondigden we Roel aan als de broer van de toekomstige burgemeester. Benieuwd welke profetische uitspraken we deze keer kunnen doen.”

Het optreden van Potlood start om 11 uur in ‘t 25ste Uur in de Hallestraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier