Populaire Bakkerij Matthys stopt en wordt op 1 juni ‘t Atelier

Ingrid Martens en Geert Matthys van de bakkerij Matthys: "We zijn opgetogen met de overname, want indien we onze zaak na al die jaren hadden moeten stopzetten, zou dat toch met pijn in het hart geweest zijn." © Davy Coghe
Redactie KW

Liefst 34 jaar nadat Geert (56) en Ingrid Matthys (56) een klein bakkerijtje kochten en het geleidelijk aan uitbouwden tot een van de populairste bakkerszaken in Brugge, beslissen ze hun zaak over te laten. “We zijn erg tevreden dat we enthousiaste overnemers hebben gevonden, want de bakkersstiel blijft een zwaar beroep”, zegt Ingrid.

“Net zoals bij vele slagers het geval is, moeten ook bakkers hun deuren op termijn sluiten omdat er niet veel mensen nog voor dit soort werk en de bijhorende lange werkdagen kiezen. We zijn opgetogen met de overname, want indien we onze zaak na al die jaren hadden moeten stopzetten, zou dat toch met pijn in het hart geweest zijn.”

Bakkersastma

Geert en Ingrid besloten een tijdje geleden om toch uit te kijken naar mogelijke overnemers voor hun zaak, maar bij gebrek daaraan, zouden ze nog tot 2020 hebben verder gewerkt. “De gezondheid van mijn man speelt daarin ook een rol want hij heeft last van bakkersastma.” Deze veelvoorkomende kwaal in de sector is onherstelbaar en wordt veroorzaakt door het jarenlang inhaleren van fijn stof van bijvoorbeeld meel. Dit zet zich op de longen, waardoor men veel vatbaarder voor longaandoeningen wordt.” Op 12 mei wordt bakkerij Matthys officieel bakkerij ‘t Atelier, met Alexandra Jacobs en Michiel Hoflack achter de toonbank en in het atelier. “Het is een erg enthousiast jong koppel, dat op 1 juni de deuren van ‘t Atelier opent.” Voor Geert en Ingrid stopt hun bakkersleven niet abrupt. Ze ambiëren een naadloze overgang voor hun klanten en een vlotte start voor de nieuwe eigenaars, die ze tijdens de opstartfase zullen begeleiden.

Sabbatperiode

“We werken dus nog een tijdje samen zodat alles vlot loopt eens ze zelf de touwtjes in handen nemen.” Vanaf dat moment zullen de dagen voor Geert en Ingrid een pak rustiger verlopen. “We weten nog niet wat de toekomst brengt”, zegt Ingrid. “We nemen alvast eerst een sabbatperiode en daarna zien we wel wat ons pad kruist.” (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier