Poperingse Aarke Reniere schenkt opbrengst van pop-upwinkel aan Roemenië

We herkennen Tijs Priem, Aarke Reniere, Jessica Popelier en Rosalie Priem. © Foto MD
Redactie KW

Afgelopen zomer bracht Aarke Reniere tien dagen in Roemenië door, waar ze verbleef bij het gezin van Tijs Priem en Jessica Popelier. Vier jaar geleden lieten zij Poperinge voorgoed achter om er zich in te zetten tegen de armoedige leefomstandigheden. “Terug thuis lieten de schrijnende taferelen me niet los. Daarom organiseerde ik een kledinginzameling en -verkoop, wat bijna 4.500 euro opgeleverd heeft voor de mensen in Roemenië”, aldus Aarke Reniere.

Aarke Reniere (20) is al heel lang bevriend met Salina Popelier, de jongste zus van Jessica. “In het voorjaar vroeg Salina me of ik geen zin had om mee naar Roemenië te gaan”, steekt Aarke van wal. “Als vrijwilliger mijn steentje bijdragen in het buitenland was al heel lang een droom van mij. Toch hielden de schrijnende beelden die ik er te zien zou krijgen me heel lang tegen. Salina’s zus Jessica vatte vier jaar geleden het plan op om, samen met haar man Tijs en hun twee kindjes, voorgoed naar daar te verhuizen. Na een mislukte zelfmoordpoging bekeerde Tijs zich, waarna ook Jessica hem volgde.”

Kledij sorteren

“In een poging om de vicieuze cirkel van armoede en ellende in Roemenië te doorbreken, riepen ze de hulpverleningsorganisatie Pelunca in het leven. Ze maakten zich er de Roemeense taal eigen en bieden er dag in dag uit op allerlei manieren hun hulp en zorg aan. Ze stellen bijvoorbeeld kledingpakketten samen en proberen de kindjes er algemene normen waarden aan te leren door middel van sport- en spelprogramma’s”, gaat Aarke verder.

“Met deze activiteiten hielpen ook Salina en ik die tien dagen. We sorteerden kleren in de schuur, stelden er pakketten mee samen en deelden die uit in de omliggende Roma-dorpjes. Daar probeerden we de armen zo veel en zo goed mogelijk bij te staan met hun problemen, gaande van medische en financiële noden tot opvoedkundige twijfels. Daarnaast organiseerden we er kinderanimatie”, aldus Aarke.

“Mijn avontuur in Roemenië was voor mij een echte eyeopener”

In die vier jaar in Roemenië zijn Tijs en Jessica volledig opgenomen in de lokale gemeenschap. “Onder de dorpsgenoten heerst een hechte band. Ondanks de armoedige omstandigheden, gaat het er vaak gezellig en openhartig aan toe”, vertelt Aarke. “Na de mis op zondag worden bij een kop koffie bijvoorbeeld verhalen uitgewisseld. Ook werden we hartelijk ontvangen bij een dorpsgenoot en zijn gezin en gingen we samen champignons plukken in het bos, wat de voornaamste bron van inkomsten van hele gezin was. Een erg gezellige ervaring, eigenlijk. Een andere omwonend vrouwtje nodigde me uit bij haar thuis. Hoe eenvoudig en klein haar boerderijtje ook was, toch toonde ze me glimmend van trots haar koeien en pasgeboren kalfjes.”

4481,33 euro

Na haar ervaring in Roemenië afgelopen zomer kijkt Aarke naar eigen zeggen enorm op naar mensen zoals Tijs en Jessica. “Hun liefde voor elkaar én voor God is volgens mij een voorbeeld voor vele mensen”, legt ze uit. “Zelf was ik voordien wel gelovig, maar zeker niet in dezelfde mate als Tijs en Jessica. Mijn avontuur in Roemenië was voor mij een echte eyeopener. Ik ben sterker gaan geloven en geloof ook dat sommige dingen geen toeval zijn, maar voorbestemd. Sindsdien probeer ik er zo goed mogelijk naar te leven.”

“Terug thuis lieten sommige hartverscheurende taferelen me niet los en besloot ik hier een inzamelactie te organiseren ten voordele van Pelunca in Roemenië. Zelf werk ik al twee jaar in De Lovie als begeleidster van volwassenen met een beperking. Vrijwel meteen kreeg ik van mijn werkgever groen licht om de actie te laten plaatsvinden in het kasteel van De Lovie. Begin juli lanceerde ik een eerste oproep, die een heus sneeuwbaleffect teweegbracht. In een mum van tijd kreeg ik van overal reacties van mensen die spullen wilden schenken. Het ging voornamelijk om kleren, allemaal nog erg mooi en bruikbaar.”

Jaarlijks?

Wiesje Verpeut, een vriendin van Jesscia, stond Aarke tijdens het hele project met raad en daad bij. “We spendeerden ettelijke uren samen in het kasteel van De Lovie. Niet alleen haar, maar ook De Lovie ben ik enorm dankbaar voor de steun en de hulp. Zo mocht ik heel wat spullen van De Lovie gebruiken, maar mocht ik ook rekenen op de hulp van enkele bewoners bij de opbouw van de pop-upstand. Er waren vijf verkoopnamiddagen. De totale opbrengst van de pop-upverkoop was 4.481,33 euro. Dat het zo’n succes zou worden, had ik echt niet verwacht. Op de eerste verkoopdag had ik al 1.500 euro bijeen gehaald. Als De Lovie het toelaat, zou ik van deze pop-upactie graag een jaarlijks evenement maken”, klinkt het hoopvol.

(SVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier